Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАПРЕЖЕНИЕ: Какво искат САЩ от България, за да не вадят папките по „Магнитски“?

Две знакови събития белязаха началото на предизборната кампания у нас, макар и маскирани зад външна протоколност. Първото бе посещението в София на бившия държавен секретар на САЩ Майкъл (Майк) Помпео. А второто – визитата на посланик Джим О’Брайън, ръководител на офиса за координиране на американските санкции в Държавния департамент.

Българската командировка на Помпео бе свързана с газовата диверсификация. А задачата на г-н О’Брайън беше да ни попита какво, аджеба, правим по друга щекотлива тема — антикорупцията, пише „Галерия“.

Зад тези наглед логични американски интереси у нас наднича и едно доста сериозно разместване на политическите пластове. И предизборно напомняне от страна на американците, че политическите фактори у нас имат ангажименти, които трябва да изпълняват.

Помпео вече не е част от президентската администрация в Щатите, но не е тайна, че американската външна политика не се променя, независимо кой е стопанинът на Белил дом. Бивши държавни секретари и дори бивши президенти често се „спускат“ на мисии, които са важни за Чичо Сам и не се решават на ниво „посланик“.

В същото време фактори от ранга на Помпео пътуват за задгранични задачи, когато те изискват повече деликатност, тоест да не се обвързва чак толкова директно американската държава.

И така, каква бе мисията на Майк Помпео в нашата страна? България може да се превърне в енергиен център на Югоизточна Европа, каза на дипломатически език бившият американски държавен секретар на лекция в София. И за децата е ясно, че това няма как да стане – ние нямаме необходимата инфраструктура, а митичният интерконектор с Гърция не може да покрие цялостно дори вътрешните ни нужди.

Не разполагаме и със собствен терминал за втечнен газ, а само с 20% от акциите на този край гръцкия град Александруполис. Имаме и едно-единствено газохранилище в Чирен, а докато бившият премиер Бойко Борисов говореше сладко-сладко за енергийно „хъбче“, страни от нашата черга като Сърбия и Унгария построиха по едно-две нови, модерни газохранилища.

Даже ги и напълниха. Г-н Помпео е пределно наясно, че България изостава в газовата диверсификация и остава силно зависима от Русия, въпреки юнашките приказки на бившите премиери Борисов и Петков как трябва да скъсаме с лошия „Газпром“ за вечни времена.

В лекцията си всъщност той деликатно напомни на бъдещите управляващи, че САЩ ще засилва натиска си за това страната ни да приема все повече доставки с втечнено синьо гориво с танкери – газови от Щатите и от други страни.

И нещо друго съвсем ясно ни го каза бившият държавен секретар. Вашингтон ще засилва лобито си у нас за добив на шистов газ от наши български находища със спорната технология фракинг, от която на еколозите им настръхват косите.

„Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви“, каза Майк Помпео.

Фракингът за добиване на газ е изключително безопасен, изтъкна още той. САЩ ще помогнат на България. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ви да разработва тези ресурси.

Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ, каза бившият държавен секретар.

Нужно е местният добив на природен газ да бъде неделима част от стратегията на България за енергийна сигурност и независимост, особено във времена на високи цени на енергията, които влияят негативно на потребителите, допълни той.

Когато добиването на шистовия газ е започнало в САЩ, там също е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари, отравяне на водите, природни бедствия. Това се пропагандирало от левичари, които нямали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива.

Америка обаче се позовала на фактите и науката, за да се обясни на хората по какъв начин се до-бива газ чрез фракинг, сподели още Помпео.

Малко след това Помпео се срещна с шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев и дори даде интервю за изданието му. Между другото, американският политик и бивш шеф на ЦРУ Помпео е председател на консултативния съвет на Linden Energy Ltd, която придоби 50% в „Овергаз Инк.“

Помпео не се срещна с политици. Отказът му да разговаря с партийни лидери, поне публично, е обясним. Страната ни е в предизборна кампания и няма чуждестранен пратеник, който да се самоубие имиджово, като разговаря с този или онзи.

В централите на водещите партии у нас обаче се говори под сурдинка, че Помпео ясно е предал какво мисли Белият дом за ситуацията у нас.

Американската администрация определено е недоволна от служебния кабинет заради заигравката му с „Газпром“. Именно затова новата шефка на „Булгаргаз“ Деница Златева, назначена с похвално слово от служебното правителство, скочи на амразурата да обяснява. че „Булгаргаз“ не води никакви преговори с „Газпром“.

Тя е направила спешното изказване след нервно заседание в кабинета на Гълъб Донев, научи „Галерия“. На въпросната среща е решено Златева да оправи нещата е американските партньори, за да не влизат министрите в обяснителен режим.

Според нашите източници „Продължаваме промяната“ също са получили жълт картон от Вашингтон. Причините са две – първата, че страната ни продължава да купува руски газ, но чрез посредници. А втората – колебливата ни подкрепа за Украйна и плахите оръжейни доставки за воюващата страна, които също се случват чрез посредници.

На публичната лекция в София Помпео официално заяви още, че България ще има задължението и привилегията да помага за възстановяването на Украйна след прекратяването на този конфликт. Премълчаната истина е, че Щатите още настояват да дарим част от старата си съветска военна техника на Киев.

Ние се дърпаме, защото не искаме да влошаваме допълнително отношенията с Русия. А и няма с какво да заменим нито старите съветски танкове Т-72, нито зенитната система С-300.

Противно на интерпретациите на някои анализатори, жълтият картон на американците към харвардците не означава, че доверието към тях е снето. Напротив, Щатите имат сериозни геополитически интереси у нас и са готови да дадат втори шанс на „Промяната“.

Условията вече бяха недвусмислено заявени – пълно скъсване на енергийната зависимост от Русия, купуване на американски втечнен газ, разработване на собствени находища и по-категорична позиция за ситуацията в Украйна.

Бившият държавен секретар говори и по казуса „Магнитски“, като заяви, че това не е налагане на морал, а много сериозна мярка, която се базира на тежки доказателства.

С което доказа, че визитата му е напълно съгласувана с тази на Джим О’Брайън. Доскоро неизвестният у нас политик всъщност е един от най-сериозните фактори в САЩ. Именно той е човекът, който има думата на кой субект Щатите ще наложат санкции.

Независимо дали става дума за държави като Иран, Русия и Северна Корея, или за знакови личности като руски олигарси и политици. 0’Брайън се срещна с президента Румен Радев и с представители на служебното правителство, след което последваха само протоколни съобщения от съответните пресслужби.

Истината е, че той не е прелетял океана само за да се снима с български политици. На такива визити обикновено се провеждат „тежки разговори“ при закрити врата, на които въпросите се поставят очи в очи.

А въпросът у нас е очевиден – защо няма висш държавен чиновник или знаков политик, който да е осъден за корупция. Нищо чудно Джим О’Брайън да е припомнил деликатно на българската страна да си свърши работата, за да на се налага американската държава да отваря папките, в които държи доказателства за нови санкции закона „Магнитски“. Просто така работи американската дипломация. Ако не можа с добро, ще стана по трудния начин.

Източник/ци: НАПРЕЖЕНИЕ: Какво искат САЩ от България, за да не вадят папките по „Магнитски“? - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!