Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Афера": Предстоят арести по разследване на ДАНС за Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер

Източници на "Афера" информираха, че Кирил Петков и Асен Василев са обект на разследване от страна на ДАНС във връзка със сключените сделки на "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво до страната ни.

"Афера" разполага с информация от доклада на ДАНС за безобразията извършени от Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер:

Получения материал е добър повод за размисъл и изложената информация добре допълва публично известната ни около манифестираните от Кирил Петков в края на май месец танкери с американски газ, за които дори не можахме да разберен доставиха ли на страната ни по-евтин газ или не, защото Петков и Лена Бориславова не можаха да се разберат 4 пъти по-скъпо или 4 пъти по евтино.

Заради съмнителни сделки за доставка на газ, сключени от Булгаргаз, дружеството се е превърнало в обект на проверка от ДАНС. 

Публикуваме получения материал без редакторска намеса:

“Дирекция „Финансово разузнаване“ – ДАНС извърши проверка на сключвани от "Булгаргаз" ЕАД сделки за доставка на газ до страната през посредници. Повод за започването на проверката е постъпила от партньорски служби за сигурност данни за фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи. Фирмите са регистрирани от различни лица, като в получената в ДАНС информация се сочи за свързаността на тези фирми с български политици, изразяваща се в лобиране от страна на българското правителство за сключване на сделки за доставка на газ с "Булгаргаз". В замяна фирмите са плащали значителни комисионни на българските политици. Данните посочват като ръкодители на тази група политици бившия премиер Кирил Петков, бившия финансов министър Асен Василев и бившия министър на иновациите Даниел Лорер . За изпълнение на своята цел те са назначавали близки до тях лица в Булгаргаз, министерство на икономиката и  КЕВР, които са спомагали за постигане на основната цел – генериране на огромен финансов ресурс. С цел прикриване на нерегламентираното получаване на преводите от подставените фирми, част от комисионните, достигали до Кирил Петков, са получавани и преразпределяни от Людмил Йоцов, семеен приятел на бившия премиер, напуснал управата на частно енергийно дружество с централен офис в Швейцария, за което е установена свързаност с лидери на Продължаваме промяната. Същият е назначен от бившия премиер за директор на „Булгаргаз“.

Прогнозната стойност на нанесените щети за "Булгаргаз", довели държавното предприятие до фактически фалит, възлизат на над 100 милиона лева. Проведени са беседи със служители от "Булгаргаз". Компанията е проверявана за взаимовръзки и неизгодни сделки. В рамките на беседите бяха събрани дани за това, че служителите на дружеството не са предприемали действия по договаряне с различни контрагенти, без преди това същите експерти да са извършвали задължителните преговори с контрагентите и изготвянето на анализи, задължителни за сключване на подобни договори за доставка на газ. Служителите споделят, че контрагенти за доставка на газ са били определяни от Кирил Петков и Асен Василев, като по тяхна заповед служителите на "Булгаргаз" започвали директно процедура по сключване на сделките. Тези нерегламентирани действия по безспорен начин са довели страната до енергийна криза, поставяща под пряко опасност националната сигурност на България.

При извършената проверка в "Булгаргаз" ЕАД се установи, склочена сделка за консултантски правни услуги с фирма, сочена от партньорските служби за свързана също с Петков. Видно от наличната документация, не са налице извършени действия по този договор с оглед нецелесъобразността на предметана договора и липсата на потребност на дружеството от предлаганата консултанстка услуга от фирмата. Стойността на договора възлиза на паричната равностойност на 1 милион български лева.

В Съвета за сигурност при Президента бе получен и доклад от американски служби за сигурност, сочещ за връзки на бившия премиер Кирил Петков с американски лобисти, представяне в медиите от Петков като лица, съдействали за договаряне на газови доставки до България. В действителност, лобистите не са изпълнявали подобни действия, а фирмите, близки до Петков и Асенов, се явявали договаряща се страна по сключваните сделки с Булгаргаз. В изпратена информация се посочва, че са засечени парични потоци към сметки, притежавани от лица, за които са налице данни за свързаността им с Петков и други лица от неговото обкръжение.

Видно от събраната информация, Петков, Василев и Лорер са използвали служебното си положение с цел лична облага. За постигане на користната си цел, а именно генерирането на значителен финансов ресурс посредством заобикалянето на закона, са издавали заповеди за сключване на договори за доставка на газ за нуждите на страната с помощта на посредници. Изборът на посредници е ставал също под давлението  на Петков, Василев и Лорер. От своя страна избраните посредниците са заплащали на тримата комисионни.

Проверката, извършена от дирекция “Финансово разузнаване”, приключи в средата на месец август. Изготвен бе доклад, който бе изпратен по комптентност на СГП с оглед събрани достатъчно данни за извършено престъпление, нанесло щети на държавния бюджет в размер на 100 милиона лева.

В края на август, на база подадените данни от проверката, прокурор при СГП е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 220 от НК.

В получения материал се посочва и за днешното влизане на контраразузнавачите  от ДАНС в Министерство на енергетиката, Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз".

“Предстоящото” влизане на контраразузнаването е вече факт, опорките на Кирчо, Кокорчо и кохортата им са вече предвидими – “мафията иска да завладее държавата”, ще заявят гордо, че се водят от националния интерес, възстановяването на държавата и че разбира се – този акт е част от предизборната кампания на техните опоненти. Истината е, обаче, че в държавата се подмени единствено мафията – новите юпита с новите схеми, готови да поставят българските граждани в невиждана криза – политически, енергийна и социална. Едни поклонници на западната идеология, забравили всички ценности като морал, родолюбие и патриотизъм … е може би и не трябва да ги търсим тези неща при човек като простКиро – емигрант, с основна ценност – парите, гледащ на България като потенциално ЕТ, което да използва за “ генерирането на значителен финансов ресурс”, както пише и в материала.

В публичното пространство бяха оповестени множество фактури за закупуване от бившето правителство количество газ от различни гръцки и румънски контрагенти, като обяснението на енергийните експерти бе, че полученият по тези доставки газ по същество е руски, но преминава през определена процедура по покупко-продажба, което безспорно води до повишаване цените на синьото гориво.

Видно от събраната информация, бившите управляващи, предвождани от Кирил Петков и Асен Василев, са изготвили добра схема, възползвайки се от войната в Украйна, наложените спрямо Русия санкции и най-вече от изключилната необходимост от синьо гориво за българските граждани. За постигане на користната си цел от управлението на държавата, а именно генерирането на значителен финансов ресурс посредством заобикалянето на закона, оправдавайки същото с невъзможност от договаряне с Газпром заради санкциите срещу компанията от страна на ЕК и използвайки вратичката в закона за доставка на газ за нуждите на страната с помощта на газови оператори, препродаващи руски газ, логично на значително по-високи цени. Последиците от действията на кукловодите на „Продължаваме промяната“ в голяма степен се виждат и днес – невъзможност да бъде намерен контрагент за доставка на газ за предстоящия зимен сезон в обем, покриващ нуждите на страната ни, повишаване на цените на синьото гориво. Но истинските щети за всеки български гражданин ще дойдат, когато потребители получат първите си сметки за предстоящия отоплителен сезон.

За сметка на това, енергийни експерти, с които се свързахме, заявиха, че от приложената, видно успешна схема, от препродажбата на газ от „Газпром“ към „Булгаргаз“ Петков и Василев са прибирали ½ от 28,7% печалба.

Предстои да отправим въпросите си и към държавното обвинение, което да потвърди дали наистина подобно досъдебно производство е образувано и дали ще произведе възмездие за българската държава и нейните граждани, които преди година и половина се подлъгаха да дадат подкрепата си на човек, който им представи захаросаната си приказка за това, как един преуспял българин, невладеещ българския език дори на базово ниво, посредством погазване на конституцията, се е завърнал в България, моля ви се, за да я спаси.

Бърз преглед в Наказателния кодекс, чл. 220 сочи “длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години”. 

Източник: afera.bg

Източник/ци: "Афера": Предстоят арести по разследване на ДАНС за Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!