Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДАНС започва арести по разследване за длъжностно престъпление заради закупуване на газ през посредници

Тихомир Валериев Василев

ДАНС започва арести по разследване за длъжностно престъпление заради закупуване на газ през посредници - става ясно от доклад на ДАНС, свързан с Булгаргаз изтекъл по медиите.
Явно някои "променящи" са си направили схема тип "Капитан Андреево" в "Булгаргаз" и сега повтарят опорката, за да отклонят вниманието от тяхната схема.
Явно за това бе бързането да се спаси правителството на Киро, Асен, Корни и Христо плюс Александър Николов.
За това ли толкова се настояваше Рашков да поеме ДАНС, за да покрие случая?
Явно и заради това сделката с танкерите не я завършиха от коалицията, защото е щяла да утежни положението им пред съда!
Дирекция „Финансово разузнаване“ – ДАНС е извършила проверка на сключвани от Булгаргаз ЕАД сделки за доставка на газ до страната през посредници. Повод за започването на проверката е постъпила от партньорски служби за сигурност данни за фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи.
Фирмите са регистрирани от различни лица, като в получената в ДАНС информация се сочи за свързаността на тези фирми с български политици, изразяваща се в лобиране от страна на българското правителство за сключване на сделки за доставка на газ с Булгаргаз. В замяна фирмите са плащали значителни комисионни на българските политици.
Прогнозната стойност на нанесените щети за Булгаргаз, довели държавното предприятие до фактически фалит, възлизат на над 100 милиона лева. Проведени са беседи със служители от Булгаргаз. Компанията е проверявана за взаимовръзки и неизгодни сделки.
В рамките на проверката бяха събрани данни за това, че служителите на дружеството не са предприемали действия по договаряне с различни контрагенти, а са започвали директно договаряне с точно определени фирми, без преди това същите експерти да са извършвали задължителните преговори с контрагентите и изготвянето на анализи, задължителни за сключване на подобни договори за доставка на газ. Тези нерегламентирани действия са довели страната до енергийна криза, поставяща под пряко опасност националната сигурност на България.
При извършената проверка в Булгаргаз ЕАД се установи сключен договор за консултантски и правни услуги. Видно от наличната документация, не са налице извършени действия по този договор с оглед нецелесъобразността на предмета на договора и липсата на потребност от предлаганата консултанстка услуга от фирмата. Стойността на договора възлиза на паричната равностойност на 1 милион български лева.
Проверката, извършена от дирекция “Финансово разузнаване”, приключи в средата на месец август. Изготвен бе доклад, който бе изпратен по комптентност на СГП с оглед събрани достатъчно данни за извършено престъпление, нанесло щети на държавния бюджет в размер на 100 милиона лева.
В края на август на база подадените данни от проверката прокурор при СГП е образувал досъдебно производство за длъжностно престъпление по чл. 220 от НК.
Чл. 220. (1) Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.
(2) В особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е от три до десет години лишаване от свобода, като съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
(3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., отм. - ДВ, бр. 101 от 2001 г.)
Чл. 37. (1) Наказанията са:
6. лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност;
7. лишаване от право да се упражнява
Източник: Лекс, Обективно, Афера

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!