Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов отнесе конкуренцията! Изнесе фантастични данни за печалба, както само той си знае

Кадър Б.Борисов, ФБ

Неверни данни относно печалбата на Турски поток в България изнесе Бойко Борисов преди малко в Ахелой.

"А тези от ПП си мразят народа. Лъжа след лъжа. Нямало диверсификация. Ние направихме гръцката връзка, румънската връзка, турската връзка. Направихме реверсивни компресори. Направихме транзит, с който държавата печели по половин милиард на година.", заяви Борисов.

Дори елементарна проверка на фактите сочи, че думите му не отговарят на истината. 

Твърдението на Борисов за "половин милиард" печалба от транзита на газ през България по Турски поток категорично не отговаря на реалността. 

Оперативната печалба от работата на газопровода „Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лева, стана ясно наскоро от отчета на Булгаргаз. Приходите от дейността на тръбопровода през 2021 г. достигат 212,8 млн. лева при общо условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода на стойност 129,23 млн., лева.

При този темп съоръжението не може да възвърне инвестицията си в рамките дори на 40 години. 

И друг път Борисов е заявявал напълно неверни данни за очакваната печалба. "Около 50 млрд. лева е печалбата за България от "Турски поток" за следващите 80 г. за България.", заяви наскоро той, което е далеч от реалността. 

"Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,5 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на "Булгартрансгаз". Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави около 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби", заявява гордо Борисов наскоро.

Изграждането на "Турски поток" струва над 3 милиарда лева от джоба на българските данъкоплатците. 

Ако се вземат предвид данните от 2021 година след 80 години печалбата от Турски поток за страната ни ще е нищожните около 3,5 милиарда лева, което е колкото вложението ни. Тогава обаче тръбите вече ще са излезли от годност. 

Чисто финансово проектът изглежда безсмислен и безполезен за България.  

Геополитически обаче цената на "Турски поток" е космическа и там печалбата е огромна, но не за България.

Това бе един от решаващите козове за Путин преди началото на война в  Украйна, тъй като дава възможност на Кремъл да доставя газ за сателитните си режими в Сърбия и Унгария, като спре газа през Украйна. 

Нелепото положение на България в ситуацията се допълва от факта, че страната ни няма право по договор да консумира от транзитирания газ, а в същото време Газпром едностранно спря доставката на синьо гориво за страната.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Борисов изнесе неверни данни за печалба от Турски поток

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!