Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пред фискален апокалипсис сме: Топикономист

"Ситуацията с държавния бюджет е трудна, дори опасна, но (все още) не е апокалиптична. Уви, би могла да стане.

По-рано тази седмица служебният финансов министър разкри притеснителни данни за състоянието на държавния фиск. Вероятно при изчисляването на потенциалния дефицит за следващата година (над 11 млрд. лв. и 6.8% от БВП), служебното правителство е подходило по-консервативно, и според мен дефицитът може и да е по-малък. Едно нещо е сигурно обаче - ще е по-висок от заложения за тази година, който така или иначе вече е много голям (4.1% от БВП).

Реалността е, че България категорично е в период на хронични и дълбоки (над 3% от БВП) дефицити. Въпреки предупрежденията за риск от хронични дефицити и фискална криза, които от ЕКИП отправяме от края на 2020 г. насам, политиците, от която и да е партия на власт, раздуваха разходите все повече и повече. Сега всички ще жънем каквото посяха - дефицитът в държавния бюджет изглежда почти невъзможно да падне под 3% от БВП в идните 2-3 години. Така ще получим най-дългият период на толкова дълбоки дефицити от въвеждането на валутния борд насам.

Това състояние на държавните финанси много лесно може да доведе до фискална криза, особено в настоящите условия на рязко влошаваща се външна икономическа обстановка, спад на вътрешната икономическа динамика зарад инфлацията и растящи лихви на финансовите пазари.

За да се избегне задълбаването на дупката в бюджета се изисква много дисциплиниран подход към публичните финанси в следващите няколко години. Точно обратното на подхода, който беше подет от ГЕРБ, особено в Бюджет 2021, и продължен от правителството водено от ПП в Бюджет 2022.

Подход на безразсъдно раздуване на текущи разходи, особено в социалната сфера. И то без реформи и инвестиции за подобряване на икономическата продуктивност, което да може чрез генерирането на по-високи данъчни приходи поне частично да компенсира раздутите разходи. Не можем да си позволим Бюджет 2023 да прилича на Бюджет 2021 и 2022.

Уви, тук стигаме до песимистичното усещане, че в условията на политическа нестабилност въобще не е ясно дали ще се намери дори една партия, която да прояви необходимата доза здрав разум. И ако следващата власт (каквато и да е тя), не прояви здрав разум по отношение на бюджета, тогава вече ситуацията може и да стане апокалиптична", пише Георги Вулджев.

Източник/ци: Пред фискален апокалипсис сме: Топикономист | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!