Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Христов: Няма кой да купи скъпия газ от танкерите договорени от предишния кабинет

„Булгаргаз“ преговаря с „Газпром експорт“ това са двете страни по съществуващия договор. За преговорите имат силен политически нюанс от руска страна. Преговорите не са прости, не преговарям аз като министър на енергетиката, а двете страни по договора. Към този момент не мислим, че е необходимо правителството да влиза в преговори с руското. Такива преговори не мислим, че дори ще имат по-добър ефект“, това коментира пред БТВ служебният енергиен министър Росен Христов по темата с преговорите с „Газпром“.

Той посочи, че голяма част от въпросите, които се задават в обществото са обект на конфиденциалност.

На въпрос дали ако изберем схемата на плащане с превалутиране ще започнем да получаваме газ по договора той посочи, че нещата не стоят толкова просто.

„Превалутирането е било опция през април месец. До края на годината има няколко месеца освен формат на плащане ние трябва да уговорим и срока за доставка. Реално имаме да получаваме голямо количество газа по договора, а той изтича след три месеца. Тези срокове трябва да се предоговорят. Осен всичко не е ясно дали ще имаме сигурни доставки на газ. За монета изчакваме тяхната позиция“, обясни Христов.

„Обществото трябва да знае, че ние работим по много опции за доставка на газ от различни места“, заяви той.

„Тази тема за 7-те танкера много я дискутирахме. Най-краткия отговор защо взехме само един танкер е, че нямаше къде да ги разтоварим. Слотовете, които ги имаше преди това, към монета на 3 август, когато встъпих в длъжност вече бяха продадени, включително и тези с уширението. Можехме да ги закупим от посредници, но това щеше да доведе до още по-висока цена на газа“, обясни Христов.

„Танкерите от предишното правителство идват на двойна цена. Цената е двойно по-висока от тази, която бизнеса може да плаща. На практика в момента няма кой да го купи този газ. Някои компании ще минат на алтернативни горива. Други го купуват, но работят неефективно. На практика този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията. Нашата цел - не е нужно да се договаря само газ, а и цената да добра“, посочи служебният министър на енергетиката.

По думите му предстои Гърция да прави търг за слотове за следващата година и ние ще участваме в него.

„Сега ще се включим, да имаме осигурени слотове и после ще търсим танкери. Както се оказва има повече танкери отколкото слотове“, обясни той.

Христов заяви, че танкерът, който е закупило служебното правителство е бил взет, след като е станало ясно, че имаме договорен слот в Турция.  

„В момента не тече газ. Той е в етап на завършване. Тества се за налягане и управление. Днес получихме потвърждение, че на 1 октомври ще потече газ. Чакаме конкретна оферта от азерите“, каза той.

„Не ни очаква студена зима. Нашите очаквания са за оптимизиране на цените, за да се успокои бизнесът и да се спре галопиращата инфлация“, вярва министърът на енергетиката.

„В момента складираният газ в Чирен е 63%. Не цялото количество е за България. Това не е предпоставка, че сме си осигурили доставките на газ. Това е буфер, на който разчитаме, за да осигурим нормални доставки през зимата“, обясни още Христов.

Източник/ци: Христов: Няма кой да купи скъпия газ от танкерите договорени от предишния кабинет - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!