Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Диван ар рисалет: Срещна ли се Румен Радев с Васил Божков в ОАЕ?


Президентът Радев в ОАЕ, Източник: БНТ

Огнян Стефанов

За сведение на крайните фенове на президента Радев, които ще приемат заглавието като обидно, такава среща може и да е имало. Защото е въпрос на информация и анализ да се случват такива неща извън обсега на камерите и микрофоните. Известно е още от древността. Дипломацията не е само официални срещи и официални изявления. Това е опаковката на тайни разговори, преговори, договорки и пр.

Бъди добър с врабчето, то може да ти потрябва, когато тренираш ловните соколи. Това е мисъл на арабски посланик през VII век. Още от древността арабите имат седем важни стълба в управлението на владетелите и великите везири. На първо място сред тях е „диван ар рисалет“ — дипломацията или министерството на външната политика. В Мемурандума на Абу ал фазлъ Бей Хаки са описани и разговорите „далеч от чужд поглед“. Споменати са и подаръците. Особено, когато се дава знак за нещо важно или пък за да се отвлече вниманието на госта.

Видяхме кадри от дружеските срещи и разговори на българския държавен глава Румен Радев с президента на Обединените арабски емирства и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Официалните съобщения от българска страна бяха, че се е случило нещо много, много важно. Дали?

Износът ни към ОАЕ е малко над 100 млн долара. Вносът – около 40 милиона. Това е пренебрежимо малко, за да говорим въобще за сериозни търговски отношения. Истината е, че в скоро време този ултра скромен баланс няма да се промени. Такива са реалностите.

Бившият премиер Бойко Борисов също летеше до ОАЕ и провеждаше срещи, които се рекламираха като исторически. У нас. Там информацията за тях бе повече от оскъдна.

А спомняте ли си фарса с посещението на министъра на икономиката на Борисов - Емил Караниколов по време на пандемията? Този човечец докара оттам пълен самолет с фурми, като дар за българите. Пълен самолет с фурми… Караниколов в момента се спотайва някъде, но скоро ще трябва да отговаря пред съответните институции за свои действия като министър, от които случаят с фурмите, ще е направо романтичен…

През 2019 г. на официално посещение в ОАЕ бяха одеозните Сотир Цацаров като главен прокурор и Младен Маринов в ролята на вътрешен министър. Там те се срещнали с главния федерален прокурор на ОАЕ д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси. Поговорили си. Разменили подаръци и усмивки. Резултати - никакви. Появиха се обаче слухове за някакви нерегламентирани срещи на Цацаров и Маринов с лица, към които чужди служби, особено американските, проявяват специален интерес. Скоро темата отново ще стане актуална... 

Но да се върнем към посещението на г-н Радев. Бяха подписани цели 6 меморандума за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Меморандумите са за: „Трансформиране на политическата воля и доверието на най-високо ниво“. Имаме добри намерения в икономиката, инвестициите, енергетиката, търговията, дигиталните и зелените технологии, градоустройството. Ще поема риска да бъда наречен черноглед, но съм готов да се обзаложа, че всичко това ще остане на хартия.  

Радев критикува кабинета „Петков“, че не направил нищо за облекчаване положението на всички българи. Нямало газ, инфлацията висока, цените растат, хората може да студуват, дори хляб да нямат. Хаос, казва президентът. А той какво донесе от Абу Даби?

Затова една среща с Васил Божков би могла да е от полза за страната. Например Божков би могъл да му даде ценна информация и документи за колосални корупционни случаи по време на управлението на ГЕРБ.

От своя страна държавният глава би могъл да гарантира на Божков справедлив съдебен процес и той да се завърне в България. Тогава Борисов, Горанов и Гешев биха били доста по-сдържани в публичните си обвинения срещу него. А и щяха да възникнат много въпроси към тях. Друг е въпросът дали Радев може да гарантира такъв процес…

България няма да получи газ след това посещение, но от евентуална среща с Божков можеше и да има определени ползи.

Някои ще кажат, че такива срещи се правят чрез посредници и в пълна секретност. Но дали президентът би имал пълно доверие на посредници? Нали българските служби твърдяха до последния момент, че Русия няма да нападне Украйна, но се случи обратното и самият Радев призна, че са сбъркали. Неволно?

Президентът непрекъснато твърди, че политиците трябва да работят за интересите на обществото и хората. Вярно, но официалните пътувания с формални срещи не дават нищо на граждните. Но пък плащат "историческите посещения".

Васил Божков не е признат за виновен от съда. А обвиненията са от прокуратурата на Иван Гешев. Същият, който разпореди и нахлуването и обиските в Президентството.

Освен това в България ситуацията е сложна, не без намесата и на Румен Радев. Затова подобно пътуване изглежда неоправдано точно в такъв момент.

Източник/ци: Диван ар рисалет: Срещна ли се Румен Радев с Васил Божков в ОАЕ?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!