Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПОТРЕС: ГЕРБ стяга „водородна далавера“ за 6 млн. (държавата налива пари в Доган и Ковачки)

Шайката ГЕРБ стяга „водородна“ далавера за близо 6 млн. лева с помощ от гербопитеците в Стара Загора. На извънредна сесия в днес, 5 септември, Общинският съвет града на липите и поетите ще обсъди дали да даде предварително съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху имот – частна общинска собственост за изграждане на фотоволтаична централа и производството на зелен водород на Сдружението с нестопанска цел „Водородна долина Стара Загора“.

Става дума за 260 декара в землището на село Еленино, срокът за ползване е 30 години, вносител на предложението е кметът на общината Живко Тодоров (ГЕРБ).

Какво налага това бързане? 

Въпросът зададохме на председателката на ОбС Мария Динева. Според нея това се налагало, защото сдружението кандидатства с проект за финансиране по линия на програмата „Хоризонт Европа“, а крайният срок за подаване на документацията е 20 септември, пише „За истината“.

Програмата подкрепя частично изграждането на производствени мощности за водород, но не и покупката на необходимите за разполагането им терени и фотоволтаични системи.

И тъй като сдружението и партньорите му по проекта „Загора Устойчив Водороден Регион“(ZAHYR) не разполагат със свободен терен, подходящ за изграждане на производствените мощности, предлагат на община Стара Загора да стане почетен член на СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ и в това си качество – идеолог и гарант за осъществяването на проекта.

В предложението за Решение, което Общинският съвет трябва да гласува на 5 септември, е записано: Общината да подкрепи реализацията на проекта; да даде съгласие да стане почетен член на сдружението и да определя свой представител в него; да даде предварително съгласие с валидност до 1 година за учредяване на безвъзмездно право на строеж за срок от 30 години без търг или конкурс за изграждане на „Индустриален фотоволтаичен парк, обезпечаващ електроенергия за производството на зелен водород“.

Предложението за учредяване на правото на строеж ще бъде внесено за гласуване в ОбС, едва след като сдружението удостовери, че проектът е получил одобрение и финансиране.

Фотоволтаичната централа ще бъде с 22 мегавата обща инсталирана пикова мощност за производството на 500 тона зелен водород годишно.

На този етап финансирането на „Загора Устойчив Водороден Регион“(ZAHYR) съвсем не е сигурно или поне така изглежда в контекста на проучването на специализираната компания за енергийни изследвания Delta-EE.

Според данните в него през 2022-23 година трябва да започнат да функционират 115 проекта с комбиниран потенциален електролизерен капацитет от 2138 MW. Досега обаче само 37% (794 MW) от тях са достигнали окончателно инвестиционно решение или са получили обществено финансиране в Европа и Обединеното кралство.

За 1 кг зелен водород са необходими 9 литра вода и 55 киловатчаса електроенергия, а производството му по изчисленията на Европейската комисия от 2021 г. се движи в диапазона между 2,50-5,50 евро.

Подкрепата за използването на възобновяем водород в съответствие с целите на европейската Водородна стратегия ще струва на Европа между 10 – 24 млрд. евро годишно през цялото следващо десетилетие.

Затова експерти смятат, че дори цена от 200 евро за тон въглеродни емисии няма да направи зеленият водород конкурентноспособен. ЕК залага на водорода в процеса на декарбонизацията, но той не може да реши всичките проблеми, свързани с него.

Още повече, че освен високата цена и неяснотите около производството му, има и много въпросителни около това как ще се транспортира, как ще се съхранява и т.н.

През май председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обяви, че е готов проект за водородна долина на територията на комплекса „Марица изток“ за 15 млрд. евро, изключително частни инвестиции – сума почти два пъти по-голяма от тази, която България трябва да получи от ЕС по целия План за възстановяване.

Само че инфлацията обърка дългосрочните прогнози за цена от 70-80 евро на мегаватчас при пълна трансформация на енергетиката до 2050 година и може да стигне до 100 евро.

Миналата година и почетният председател на ДПС Ахмед Доган започна предпроектно проучване в ТЕЦ „Варна“ за изграждане на два нови парогазови блока с възможност за използване и на водород, инвестиционният план е за 450 млн. евро.

А според неправителствената организация „Банкуоч“ българските власти са планирали да финансират водородни проекти на енергийни компании, свързани с Доган и Христо Ковачки.

В тази европейска и българска перспектива едва ли някой би погледнал сериозно на идеята на едно сдружение с нестопанска цел да произвежда зелен водород, пък било то и само 500 тона годишно с електроенергия от собствен фотоволтаичен парк.

СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ е регистрирано като неправителствена организация, осъществяваща дейност в обществена полза на 30 декември 2021 г. Председател на Управителния съвет е Румен Събев Радев, свързан с 8 фирми, между които и „Наталия“ АД от Холдинг Загора.

Сдружението може да извършва стопанска дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и това е записано в учредителния му акт.

Например “да разработва и реализира проекти, свързани с подпомагане прилагането на водородните технологии в малките, средните и големи предприятия, както и в публичния сектор и да съдейства за успешното им внедряване в практиката.“

Но едва ли идеята за „Загора Устойчив Водороден Регион“(ZAHYR)  е плод на алтруистичните чувства на членовете на неправителствената организация. Най-вероятно, ако получи европейско финансиране, сдружението ще реализира проекта чрез дружество, в което ще участва, така ще има право и да разпределя печалба.

Няма да коментираме и целите на проекта, които общинските съветници вече би трябвало да са прочели в предложението, внесено от кмета Тодоров.

Не за първи път в Стара Загора ставаме свидетели на това как на обществото се предлагат проекти без никаква конкретика, финансова обосновка и екологична оценка. Последният беше проектът на бургаски „инвеститор“ за изграждането на инсинератор на площадката на Регионалното депо край Ракитница.

Затова в понеделник преди да гласуват предложението на сдружението „Водородна долина Стара Загора“ общинските съветници трябва да попитат Живко Тодоров

Защо вместо да става почетен член на сдружението и да му подари 260 декара имот за 30 години безвъзмездно ползване, общината не участва в проекта със земята, което би й донесло преки ползи?

Не знаем колко ще изгуби от тази „сделка“ общината, но за сравнение преди година общинските съветници в Сливен одобриха предложение за представяне на отстъпено място за строеж за 30 години на 450 декара общинска земя за изграждането на фотоволтаичен парк чрез търг при първоначална цена от 4 465 000 лв. без ДДС, т.е., близо 6 млн. лева.

Има и други въпроси, свързани с технологията, екологията и инфраструктурата.

Например:

Какъв водоизточник ще ползва бъдещото производството на водород и с какъв дебит при положение, че в близост до Еленино няма такъв, поне така твърдят запознати с темата?

Къде ще се складират (унищожават) или използват след пречистването на водата остатъците от манган и желязо, които във водите на района са стотици пъти над допустимата норма?

Как ще се съхранява водородът, при положение, че в рамките на 8 часа той дифундира през метални резервоари?

Колко трябва да инвестира общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ за въвеждането на водородния транспорт и съществува ли взривоопасен риск при използването му?

Колко би струвал един билет в обществения транспорт и други?

Без отговори на тези и на други въпроси, които биха поставили експерти на едно обществено обсъждане на проекта, едно прибързано решение на ОбС би изглеждало по-скоро лобистко. Защото, както добре знаем, каквото и да ни говорят, винаги става дума за пари. И за интереси.

Източник/ци: ПОТРЕС: ГЕРБ стяга „водородна далавера“ за 6 млн. (държавата налива пари в Доган и Ковачки) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!