Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сигнал до Лаура Кьовеши: Бойко и Десислава Танева стоят зад грабеж на 220 млн. лева!

Бойко Борисов и бившият земеделски министър са уличени в злоупотреба на над 220 милиона лева, отпуснати от ЕС за българските животновъди.

Това гласи сигнал до Лаура Кьовеши, подаден от „Боец“. Ето какво написа лидерът на НПО-то Георги Георгиев – Гошо Боеца:

Днес, 05.09.2022 г., БОЕЦ сезирахме Европейската прокуратура и ресорните комисари в Европейската комисия за данни и документи, водещи до обосновани съмнения за злоупотреба с европейски средства под чадъра на бившия земеделски министър Десислава Танева и ГЕРБ.

Става дума за публикуван на 31.08.2022 г. от сайта за разследваща журналистика BIRD.BG материал с информация, описание на факти и документи за действията на бившия министър на земеделието Десислава Танева и упражнен от нея натиск за прикриване на нарушения при усвояването на европейски средства.

Сумарно за 2020 г. и 2021 г. става дума за над 220 000 000 лв. Тези средства са предоставени на животновъдни обекти, които не отговарят на законовите изисквания.

Припомняме, че това е пореден сигнал на БОЕЦ до ЕП и ЕК за подобни действия на министър Танева, като по първия ни сигнал от 2020 г. екипът на Лаура Кьовеши образува проверка и разследването е в ход.

Новите данни показват, че този модел на прикриване на нередности и натиск върху институциите за ударно „усвояване“ при неспазване на законодателството е продължил и след първия ни сигнал. Тогава ставаше дума за злоупотреби в сектор зеленчукопроизводство, а сега говорим за животновъдство. Корупцията и порочните схеми са обхванали всички дейности в земеделието.

Прилагаме част от текста на новия сигнал на БОЕЦ:

До: Урсула фон дер Лайен – Председател на  Европейската комисия

       Комисар Дидие Рейндерс – правосъдие

       Комисар Януш Войчеховски – земеделие

       Комисар Йоханес Хан – бюджет и администрация  

       Г-жа Лаура Кьовеши – Ръководител на прокуратурата на ЕС

 ЧРЕЗ Представителството на Европейската комисия в гр. София

С И Г Н А Л ОТ  ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

ЕИК 176949776, с адрес: гр. Видин к-с ”Панония” блок 4 вх.З ап. 157 тел. 0899591399

Като неправителствена организация с дейност в обществена полза и в качеството ни на представители на гражданското общество в България, ГД „БОЕЦ” представяме на вашето внимание информация, която води до обосновани съмнения за измами със средства на Европейския съюз по мярката и схемите за директни плащания „Обвързана подкрепа”. 

Става дума за публикуван на 31.08.2022 г. от сайта за разследваща журналистика BIRD.BG материал с информация, описание на факти и документи за действията на бившия министър на земеделието Десислава Танева и упражнен от нея натиск за прикриване на нарушения при усвояването на европейски средства.

Сумарно за 2020 г. и 2021 г. става дума за над 220 000 000 лв. Тези средства са предоставени на животновъдни обекти, които не отговарят на законовите изисквания.

Над 1400 животновъдни обекти в област Кърджали и още хиляди в цялата страна са били финансирани с европейски средства, без да са били регистрирани по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

За това сочат доклади от независими одити на средствата от ЕС. През месец февруари 2020 г. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изменя наредба 44, която урежда нормативната база за развиване на животновъдство. С промените, регистрацията се превръща в неотменимо условие пред стопаните, желаещи да усвояват пари от Европа.

Към днешна дата има хиляди стопани на животновъдни обекти, които не са регистрирани по въпросния текст от ЗВД или пък са регистрирани в нарушение, но въпреки това са усвоявали средства по обвързаната подкрепа.

Проблемът е много съществен, защото става дума за системни злоупотреби и административен произвол от страна на МЗХГ. От документите, с които BIRD.BG разполага, можем да изведем обоснованото предположение, че тогавашният земеделски министър Десислава Танева ясно е съзнавала размерите на кризата, която се разразява в нейния мандат.

В последните месеци на третия кабинет на Бойко Борисов, през септември 2020 г., екип от БАБХ се среща със земеделския министър Десислава Танева.

До знанието на експертите е сведена информацията, че при няколко одита са установени плащания от ДФЗ по обвързана подкрепа на обекти, които не са регистрирани по чл. 137 от ЗВД, което е в нарушение на изискванията на схемата. През 2021 г. по схеми за обвързана подкрепа, по които животновъдите се финансират, са предвидени над 120 млн. лв.. За 2020 г. в сектора е разпределена приблизително същата сума.

В различни докладни в БАБХ, които са достигнали до ДАНС и МВР, е описано, че правителството на ГЕРБ, в лицето на Танева, се е опитало да упражни натиск над службата, за да се замете проблема.

През септември 2020 г. на „гостите“ от БАБХ е обяснено, че за да продължат плащанията към нерегистрираните обекти, в спешен порядък последните трябва да бъдат регистрирани по въпросния член от ЗВД.

На БАБХ били дадени указания да изиска заявления за регистрация от страна на бенефициентите, да се извършват проверки и да се регистрират обектите, без значение дали те покриват изискванията. От ДФ „Земеделие“ бил подаден списък на обектите, които следва да бъдат регистрирани по реда на чл. 137 и е поставен срок на БАБХ до 25 септември същата година, в който да организира регистрацията и отразяването на информацията във ВетИС.

В сигналите се излагат данни, че след срещата с Танева е организиран дирекционен съвет. Свидетели разказват, че задачата е представена от проф. д-р Паскал Желязков, който тогава е изпълнителен директор на БАБХ. По-голямата част от присъстващите служители на ОДБХ изразяват съмнение в законосъобразността и изпълнимостта на така поставената задача.

БОЕЦ сезираме Европейската комисия, ресорните еврокомисари и г-жа Лаура Кьовеши, ръководител на европейската прокуратура, за установените престъпления, нарушения и злоупотреби с европейски средства и фондове и изискваме бърз отговор и реакция.

БОЕЦ заявяваме нашата готовност да предоставим и допълнителна информация, както и да се отзовем на среща в Брюксел, където да представим всички данни, документи и факти по случая.

Предстоят избори. ГЕРБ, ДПС, Борисов и мафията се опитват да си върнат контрола върху властта, за да продължат схемите и грабежа. Гешев и прокуратурата продължават да осигуряват недосегаемост и чадър върху извършените престъпления. Няма да го позволим и начинът е в масово гласуване!

Източник/ци: Сигнал до Лаура Кьовеши: Бойко и Десислава Танева стоят зад грабеж на 220 млн. лева! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!