Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Външният министър: Няма пряка опасност от разделяне на ЕС - това е стара стратегия на Москва да вбива клинове

Автор: БНР

На този етап няма пряка опасност от разделяне на ЕС, това е стара стратегия на Москва – да вбива клинове с цел засилване на нехомогеннността, заяви служебният външен министър Николай Милков в предаването "Неделя 150" на БНР.

"Сега натрупалите се множество кризи, с които се сблъсква ЕС, създават много специална ситуация и разкрива нови слабости", каза министърът. Според Милков тези кризи изискват спешно пренастройване на съществуващите инструменти и политики в областта на отбраната, енергетиката, икономиката.

Доколкото морските пътища в Черно море могат лесно да се компрометират, се полагат усилия с гръцките партньори за развиване на проекти като този в Александруполис, посочи Николай Милков. "Ще изпълним една историческа задача – България да бъде средиземноморска държава", добави той.

"Имаме всички основания да мислим, че от 1 октомври интерконекторната връзка ще заработи", увери външният министър.

Относно посещението в ОАЕ, където Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, той каза, че интересът към контактите между бизнесите от двете страни е бил много голям. "Беше проявен много сериозен интерес към сътрудничеството с България. Ние не отидохме да молим за инвестиции", уточни министърът.

Есента у нас ще бъде открит офис на държавния инвестиционен фонд на ОАЕ. Бил е проявен интерес към пристанище Варна и към разкриване на голям капацитет за складиране на петрол до Бургас.

Швейцария е на ръба на енергийна криза

"Блумбърг": Енергийният режим в Европа изглежда почти неизбежен след спирането на руския газ

Двойна цена на петрола при налагане на "таван", РФ ни го спира от 05.12

Николай Милков е на мнение, че по отношение на България Турция не е прилагала политика на контролиран мигрантски натиск: "На нас ни беше спестяван засилен мигрантски натиск, какъвто се наблюдаваше по отношение на гръцките граници."

Вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов: Скоро у нас трябва да има цени в левове и евро

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник/ци: Външният министър: Няма пряка опасност от разделяне на ЕС - това е стара стратегия на Москва да вбива клинове | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!