Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Швейцария е на ръба на енергийна криза

С настъпването на отоплителния сезон все повече европейски държави са изправени пред реална опасност да прекарат зимата на тъмно и студено. На ръба на енергийна криза е и Швейцария, която се готви за сериозен недостиг тази година.

Страната има иновативни централи, които обаче може и да се окажат недостатъчни, за да покрият нуждите на швейцарците. Властите в страната се опитват да запазят хладнокръвие, но превантивно да призоват хората да правят икономии.

"Швейцария трябва да си постави за цел да намали потреблението си на газ с 15% по време на зимния период - подобно да държавите от ЕС. Защо го правим ли? Защото сме напълно зависими от газовите доставки от чужбина", заяви Симонета Сомаруга, министър на енергетиката на Швейцария, цитирана от БНТ.

Напрежението между Запада и Русия извадиха на показ пробойни в швейцарската енергетика. 60% от електричеството в страната се произвежда от водноелектрически централи. Те, обаче, нямат капацитет да покрият нуждите през зимния сезон.

"Внасяме 30% от енергийните си ресурси - предимно от Германия и Франция. Но тази година това ще бъде по-сложно, защото Германия няма да може да изнася, а Франция затвори половината си атомни електроцентрали", каза Стефан Жену, енергиен експерт.

Швейцария не може да компенсира недостига със собствените си атомни електроцентрали. В страната те са само 4, при това едни от най-старите в Европа. През последните години тук налагат нов тип водноелектрически централи.

В подножието на Монблан между две езера и на дълбочина 600 метра се намира централата Нант дьо Дранс.

Строежът ѝ сред скалите отнема 14 години и този месец е време да заработи. Достъпът до нея става през специално изградени 17-километрови тунели в планината. Тук, чрез сложна система, се изпомпва вода от два водоизточника, която се прелива ту в единия, ту в другия басейн.

"Използваме моментите, в които има по-ниско потребление на ток, за да изпомпваме водата до горния язовир. А в часовете, в които е необходимо повече електричество - сутрин и вечер - пускаме водата обратно към долния язовир през турбините", обясни Робер Глейц, мениджър в енергийна компания.

Така устроената централа може да използва отново и отново водата от един и същи водоизточник и да произвежда електричество винаги, когато е необходимо.

Благодарение на огромните тръби с диаметър 7 метра, само за 20 часа може да бъде изпомпвана водата от горния язовир и да бъдат произведени 900 мегавата електричество.

"Има две огромни предимства - първото е, че това е една своеобразна огромна батерия, която може да съхранява енергия, а второто - много бързо и лесно можем да подадем необходимите количества ток към швейцарската мрежа", каза още Робер Глейц.

Този тип централи са иновативни, но недостатъчни и закъснели, смятат експерти.

"Вероятно твърде много сме разчитали на този тип енергия. Концентрирали сме се върху производството на ток от язовирите и сме допуснали да изостанем чувствително в други области като използването на соларни панели например", каза Никола Вюртрих, енергиен експерт.

Едва 5% от електричеството в Швейцария се произвежда от фотоволтаици. Има и едва 40 вятърни турбини. За да стане Швейцария енергийно независима, правителството си е поставило за цел до 2050-та турбините да бъдат най-малко 750, а върху 1/3 от всички покриви в страната да бъдат поставени соларни панели.

Източник/ци: Швейцария е на ръба на...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!