Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ИЗНЕНАДА: ЕС удари „Лукойл”

"Лукойл-България" и "Лукойл Нефтохим Бургас" подадат под санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна.

Това се твърди в мотиви на служебната финансова министърка Росица Велкова, с които предлага на правителството да поиска дерогация от Европейската комисия по част от санкциите.

Служебното правителство ще поиска от Брюксел разрешение да продължи да купува горива от "Лукойл" за служебните автомобили на държавата поне до края на 2024 г., става ясно от предложението на Велкова, което е публикувано за обществени консултации.

"При извършена проверка от администрацията на Министерството на финансите и

Агенция „Митници“ е установено, че един от основните доставчици на гориво, ползван от възложителите - „Лукойл България“ ЕООД, попада в обхвата на ограничителните мерки на Регламента, както и че значителна част от доставката на горива за „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД и „ШЕЛ България“ ЕАД (останалите изпълнители по РС), се осъществява чрез посредници, от производителя на горивата - „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – дружество, което попада под санкциите на Регламента", пише в мотивите си Велкова.

"Осигуряването на значителна част от доставките на горива за публичните и секторните възложители в България, независимо от изпълнителя на сключения договор, на практика се осъществява директно или чрез посредник с горива, които произвежда „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Това обстоятелство на практика води до невъзможност от страна на публичните или секторните възложители да гарантират, че сключените от тях рамкови споразумения или договори с предмет доставка на горива ще бъдат в съответствие с ограниченията на Регламента, предвид факта, че основният източник на гориво на българския пазар е рафинерията в гр. Бургас.

Доколкото на българския пазар на дребно се търгуват основно горива, произведени от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, това означава, на практика, че потенциалните изпълнители на договори за доставка на горива в България не могат да гарантират липсата на обстоятелствата по чл. 5к от Регламента, по отношение на цялата верига за доставки на гориво, при сключване или изпълнение на договори за възлагане на обществени поръчки", пише още служебната финансова министърка в мотивите си.

В момента държавата има рамково споразумение на стойност 90 млн. лв. за закупуване на горива, което е в сила до март 2023 г. с „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „ШЕЛ България“ ЕАД и „Лукойл България“ ЕООД. Отделно държавни служби имат договори за още 305 млн. лв.

Ако България не получи дерогация от санкциите реално държавните автомобили ще останат без гориво, предупреждава Росица Велкова в мотивите си към Министерския съвет. Според нея дерогацията трябва да важи за договори, сключени преди 4 юни т.г.

До този момент не бе известно на "Лукойл-България" и на бургаската рафинерия да са налагани санкции. Напротив "Нефтохим" дори специално бе изключен от забраната за внос на руски петрол.

Източник/ци: ИЗНЕНАДА: ЕС удари „Лукойл” - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!