Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Г-7 се споразумяха да наложат таван на цените на руския нефт, ще блокират танкерите. Русия се съгласи да спре да им продава газ

Финансовите министри съобщиха, че "потвърждават съвместно политическо намерение за финализиране и прилагане на всеобхватна забрана на услуги, осигуряващи морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб"

Финансовите министри на седемте най-развити световни икономики (Г-7) се споразумяха за план за ограничаване на цените на руския петрол като част от най-новия опит да намалят приходите на Москва и да я принудят да..., предадоха световните агенции.

В изявление, отправено от Германия, която е тазгодишният председател на Г-7, финансовите министри съобщиха, че "потвърждават съвместно политическо намерение за финализиране и прилагане на всеобхватна забрана на услуги, осигуряващи морския транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб".

Предоставянето на подобни услуги "ще бъде разрешено, само ако петролът и петролните продукти са закупени на или под определена горна ценова граница, определена от широката коалиция от държави, които се придържат към нея и я прилагат", добавиха министрите.

Те не посочват конкретна цена за евентуалния лимит и не уточняват кога Г-7 ще приведе плана в действие. "Приканваме всички страни да дадат своя принос за разработването на ценовия таван и да приложат тази важна мярка", пише още в изявлението.

САЩ вече блокираха вноса на руски петрол, а Европейският съюз реши да наложи забрана за 90 на сто от руския петрол, внасян по море, която обаче няма да влезе в сила до края на годината.

По-рано Кремъл обяви, че Русия ше се съгласи да спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси, съобщи Ройтерс.

Позицията на управляващите в Москва е, че подобни ограничения на цените ще доведат до "съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар".

"Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

"Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи", добави Песков .

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е време ЕС да обмисли налагането на подобен ценови таван и за покупките на руски природен газ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки".

Източник/ци: Страните от Г-7 се споразумяха да наложат таван на цените на руския нефт, ще блокират танкерите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!