Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария подписва нов договор с "Газпром" при много по-изгодни цени и условия...

Докато намалява доставките за едни, руският концерн е щедър към други

Унгария съобщи, че е подписала нова сделка с руския енергиен гигант „Газпром“ за още 5.8 милиарда куб. м природен газ. Золтан Ковач, международен говорител на правителството на Виктор Орбан, уточни, че договореното количество е допълнение към текущите доставки на страната.

Енергийните доставки на Унгария са сигурни“, изтъкна той.

Сделката бе обявена и от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто, който написа във Facebook, че споразумението влиза в сила от утре, 1 септември. Газът ще стига до Унгария през Сърбия.

Новината идва, докато Европа се опитва да намали потреблението на енергия и да намери начин за справяне с драстично намалените доставки на руски газ. Идва и в деня, в който „Газпром“ спря напълно подаването по „Северен поток 1“ към Германия под претекст, че ще се извършва поддръжка. По-рано държавният гигант намали количествата по тръбата до едва 20%. Вчера пък стана ясно, че спира газовите потоци към френската Engie заради разногласия по договора, вероятно заради неплатени в пълен размер доставки за юли.

Докато Русия търпи критики, че използва „Газпром“ като геополитическо оръжие и си измисля причини да намалява доставките за западните страни, държавният концерна веднъж вече увеличи тези за Унгария по-рано този месец. Орбан отдавна е сочен като близък с Кремъл и дори за „троянски кон“ на Путин в ЕС.

Източник/ци: Унгария подписва нов договор с "Газпром" при много по-изгодни цени и условия...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!