Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Служебният кабинет даде „Булгаргаз” на прокуратурата за странни сделки с посредници

Според Росен Христов вече има стартирано досъдебно производство

Дават на прокуратурата договори, които са били необосновано сключени договори от „Булгаргаз”. Става въпрос за договори, които според сегашното служебно правителство не са икономически обосновани и показват неадекватни действия на пазара, каза пред БНТ министър Росен Христов.

 „Установихме пропуснати възможности, странни сделки, насочени към компании - посредници за купуване на газ на неоптимални цени, сключени от предишното управление. Материалните са дадени на компетентните органи и доколкото знае се води досъдебно производство в „Булгаргаз”.  

По думите му продължават опитите им да имат положителен отговор от страна на „Газпром”, за да бъдат възобновени доставките при изгодни за нас условия.

Министърът не пожела да разкрие дали ще  бъде разкрита сметка в рубли, но добави, че ще се работи по примера на останалите европейски държави – дружествата в Германия, Франция, Гърция и Унгария, които купуват газ по същата схема.

„Има газ до октомври, няма време, ако предишните си бяха свършили работата резултатът щеше да е по-добър. Ние сме поставени в наследствено положение, затова не разчитаме изцяло на „Газпром”.

Водим преговори с редица компании – целта е 130 – 150% да покрием”, каза Росен Христов. Министърът каза още, че не разбира критиките на Кирил Петков,след като те са имали възможност да осигурят слотове, дори имало писмо от тогавашния директор на „Булгаргаз” до тогавашния министър на енергетиката от 27 юли, където се посочват рисковете.

„Ако Петков вярва, че един министър, може да влияе на една цяла конюнктура на пазара, това определено не е по европейските правила.   Наивно е да се мисли, че министър може да се разпорежда с търговските взаимоотношения”.

По отношение на „Топлофикация - София” той заяви, че се водят разговори тя да стане държавна, за да могат да се изчистят дълговете на дружеството.

„Работим за дълъг период от време да се реши въпросът.  Минаването на „Топлофикация” към държавата изчиства за момента нейните задължения, счетоводно ще изглежда добре. Промяната не е толкова кардинална. Столичната община върви по този път, ние разполагаме с повече ресурси и структури”, поясни той.

„Все още не мога да кажа дали ще се увеличи цената на парното в София. Изцяло зависи от доставката на газ и на каква цена. „Топлофикация - София“ е най-големият консуматор на газ в страната - около 30% от цялата", коментира още той.

Руски газ влиза у нас с посредници, добави Христов, но не се ангажира с проценти.

Източник/ци: Служебният кабинет даде „Булгаргаз” на прокуратурата за странни сделки с посредници - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!