Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парното в София поскъпва извънредно с 39% от 1 януари 2023 г.

Автор: Наталия Малчева, "Труд"

Парното и топлата вода в София ще поскъпнат извънредно от 1 януари 2023 г. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след края на откритото заседание на регулатора, на което беше обсъдено увеличение на цените на природния газ от септември. Досега цената на топлото се определяше веднъж годишно – на 1 юли. Но сега се налага тя да бъде променена още веднъж – от началото на следващата година.

Иванов подчерта, че поскъпването с 39 на сто на парното в столицата през този отоплителен сезон е заради "крайно неправилното преустановяване на пазарните механизми с въведения мораториум", който след 6 месеца "замръзване на цените", е довел по неизбежен начин до повишаване.

КЕВР проверява топлофикационните дружества за начина, по който са формирали намаленото ДДС към изравнителните сметки за парно, добави Иванов. Припомняме, че омбудсманът поиска проверка на дружествата и от Националната агенция по приходите, след като получи сигнали, че в изравнителните сметки на софиянци е начислено ДДС от 20 на сто, въпреки че то бе намалено на 9 на сто.

Според Иванов в резултат на проверката изравнителните сметки ще бъдат коригирани и сумите, които трябва да плащат столичани намалени.

"Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17 процента спрямо цената за август", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева след заседанието на КЕВР. Причината за исканото поскъпване, което ще е по-голямо от първоначално обявеното от 6 на сто за септември, е увеличения борсов индекс, обясни Златева.

"Булгаргаз" изпълнява договора към "Газпром" и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво, обясни тя. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят, допълни Златева.

Нужният за септември газ е осигурен, посочи новият изпълнителен директор на „Булгаргаз“. "Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме осигурен цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена", добави Деница Златева.

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг период. "Важно е да си осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на месец април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за месец септември", допълни Златева. 

Източник: "Труд"

Източник/ци: Парното в София поскъпва извънредно с 39% от 1 януари 2023 г. | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!