Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Минеков забрани събор на русофили на Шипка

Да не бъде допуснато провеждането на традиционния събор на русофилите на територията на националния парк – музей „Шипка-Бузлуджа“, разпоредил служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, се казва в разпространена до медиите позиция на ИБ на НД „Русофили“.

От там поясняват, че още на 29 юли са се обърнали официално към директора на НПМ, д-р Чавдар Ангелов с молба да бъде разрешено провеждането на XVII-я Събор на приятелите на Русия на паметния връх по повод 145-та годишнина от епичната отбрана на прохода по време на руско-турската освободително война на 10 септември. С изненада получили обаче отказ възоснова „изрични указания от страна на МК това мероприятие да не се състои“.

Ето и пълния текст на позицията:

На 29 юли 2022 година ръководството на Национално Движение Русофили се обърна към д-р Чавдар Ангелов, в качеството му на Директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа", с молба да разреши XVII Събор на приятелите на Русия, да бъде проведен на Шипка.

Съборът тази година е посветен на 145-годишнината от Шипченската епопея.

В своя отказ г-н Ангелов се позовава на Министерството на културата, което „е дало изрични указания това мероприятие да не бъде допуснато". Бихме желали да Ви напомним, г-н Министър, че през цялата своя история
този Събор се е ползвал с подкрепата и на Президента на Републиката, и на изпълнителната власт. Ще добавим, г-н Министър, че братските чувства между българския и руския народи не се влияят от никаква конюнктура - нито геополитическа, нито вътрешно политическа. Сигурно Ви е известно, г-н Министър, че мнозинството от българския народ декларира своята любов към Русия по един категоричен начин.

Въз основа на горепосочените факти, защото това са факти, а не субективни впечатления, г-н Министър, смятаме за крайно неудачна забраната на Министерството на културата българските русофили да проведем своя Събор на територията на НПМ „Шипка - Бузлуджа". Още по-неудачна за нас е формулировката „изрични указания" и липсата на каквато и да е било аргументация от страна на Вашия подчинен Директора на НПМ „Шипка - Бузлуджа".

Пожелавайки Ви здраве и професионални успехи, ние, ръководството на НД „Русофили" само ще подчертаем, че русофобията, издигната в ранг на държавна политика, няма никакъв шанс в България нито нещо да постигне, нито нещо на практика да забрани. Разбира се, че XVII Събор на приятелите на Русия ще бъде проведен, под една или друга форма, на едно или друго място. Ще остане единствено горчивото чувство, че българската изпълнителна власт днес се откъсва все повече от чувствата и светогледа на българския народ.

По този повод Александър Симов от БСП написа следния коментар във Фейсбук:

Това, че Министерството на културата е забранило провеждането на събора на русофилите на връх Шипка, е не просто политическа тъпотия, но и тежък морален гаф. Русофилите искат да почетат 145 годишнината от Шипченската епопея, а Министерството на културата забранява... Пълен абсурд.

Този абсурд обаче удивително добре се вписва в политиката на безкрайно пренаписване на историята, на което всички сме жертви днес.

Но няма как да изтръгнем Русия от разказа за нашето освобождение. Няма как да се освободим от хората, които не искат да предадат тази историческа памет в името на конюнктурни интереси и дребни политически страсти. Няма как да изпаднем в колективна амнезия. Толкова е простичко и заради това действията на МК са отвратителни.

Никой не е оторизирал Минеков да се държи като министър на истината и с подписа си да разрешава или забранява кой какво да почита.

Днес забраняваме един събор, а утре какво? Ще изхвърлим "Опълченците на Шипка" от учебниците? Ще забраним Вазов? Ще разровим гробовете на убитите руски войници за нашата свобода?

Спрете се, бе, хора!

Защо продължавате да се гаврите с чувствата на българския народ?

Източници: presstv.bgcross.bg

Източник/ци: Министър Минеков забрани събор на русофили на Шипка | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!