Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скъп газ затваря заводи и хотели

Зимният сезон в Банско и Боровец е под въпрос, разходите се увеличават 7-8 пъти 

Само половината предприятия могат да работят с алтернативно на синьото гориво 

Цената на парното е смятана при 120 лв. за мегаватчас

Истински апокалипсис очаква българският бизнес и потребителите през тази зима, прогнозират експерти пред “Труд”. Предприятия и хотели все още се надяват на чудо, което да спре ръста на цените на синьото гориво и да ги върне в размер, който е поносим за най-енергоемките сектори. При цени на газа от над 200-250 лева за мегаватчас индустрията ще спре работа, тъй като производството ще стане неизгодно, обясниха предприемачи. Според председателя на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов дори августовската цена от 287,89 лева за мегаватчас е причина бизнесът да вдигне бялото знаме и “да върви към гробищата”.

Само половината от предприятията, които работят на газ могат да преминат на алтернативно гориво и то не всички вкупом, обясни служебният министър на икономиката Никола Стоянов. В момента 74 на сто от всички предприятия ползват именно синьото гориво, уточни той. Торовите, химическите заводи и предприятията от стъкларската промишленост са сред най-големите потребители на газ в страната.

Заради скъпия газ и рекордните цени на електроенергията на бизнеса обаче е на път да бъде съсипана и една друга индустрия, за която никой не говори - туристическата. Но трябва да се има предвид, че през годините именно приходите от туризма се дължи от 10 до 15 на сто от БВП на страната.

Зимният сезон е под въпрос, а част от хотелите, особено специализираните в предлагане на спа услуги, обмислят възможността въобще да не приемат туристи през тази зима, обясниха за “Труд” представители на сектора, които пожелаха да останат анонимни. Причината - увеличението на разходите за електроенергия между 7 и 8 пъти. “Хотелът ни се отоплява както на газ, така и на ток”, обясни управител на място за настаняване в Банско. “Само затоплянето на стаите и басейните, което е задължително за зимен хотел през този сезон би ни струвало в пъти повече от пред­ходната зима. За да покрием тези нови сметки в едно с цялостния ръст на инфлацията трябва да предложим на пазара абсолютно неконкурентни и невъзможни цени от сорта на поне 500 лева за нощувка със закуска. Кой би дошъл на ски при тези условия? Затова, въпреки че през цялото лято хотелът е пълен и има огромен интерес към зимни пакети, ние още не сме калкулирали цени и се чудим дали въобще да отваряме”, обясни представителят на бранша. Той допълни, че в подобна ситуация са повечето хотели в зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово, а сезонът се очертава изключително труден, на ръба на невъзможното.

Още през миналата зима част от хотелите в зимните ни курорти предпочетоха въобще да не приемат туристи. От бизнеса изчакват да видят ще има ли предвидени компенсации, както и какви ще са цените на електроенергията и на газа за бизнеса.

Само в Банско в специализираните сайтове на имоти се продават над 60 хотела в курорта, като повечето са по-малки, семейни или части от апартхотели, като цените започват от 280 000 евро. За големите комплекси с РЗП от над 10 000 кв. м цената е по договаряне. Реално почти няма колега, който би отказал добра оферта в момента, предвид трудностите в бизнеса през последните години заради пандемията от Ковид-19, войната в Украйна и рекордните цени на тока и газа, категоричен бе представител на гилдията пред “Труд”. Хотели в Боровец с РЗП от над 4000 кв. м. в сайтовете за имоти се предлагат срещу около 3 млн. евро, а тези с РЗП от около 10 000 квадрата - срещу 4,5 млн. евро.

Зимата ще е не по-малко тежка не само за бизнеса, но и за потребителите. След като видяха изравнителните си сметки за парно масово софиянци планират да се откажат от услугите на “Топлофикация- София”, още повече че цената на парното през тази зима ще са с 40 на сто по-висока спрямо предходната. При отлива на абонати сметките за топла вода и парно на тези, които останат потребители ще се увеличат и повече, тъй като разходите ще се разпределят между апартаментите, решили все пак да ползват тръбите. В същото време цената на парното е изчислявана при цени на газа от 120 лева за мегаватчас, а вече е тройна, като прогнозите са, че ще расте и още.

Искаме гаранции от „Газпром“

Цената на газа по договора с “Газпром” е с 50 на сто по-евтина от тази на американския втечнен газ.

Настояваме да преговаряме

България ще поиска банкови гаранции от “Газпром” за закупуване на газ по съществуващия договор, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов. Той заяви, че страната ни вече е изпратила искане за преговори с руската компания и очаква отговор до дни. При възобновяване на доставките обаче ще настояваме първо да получим синьото гориво, а едва след това да го заплащаме, уточни Христов.

От служебния кабинет ще предложат и да се удължи периодът за взимане на оставащите количества газ. Договорът е за доставка на общо 3 млрд. куб. м газ, а към момента страната ни е получила едва една трета от тези количества - 1 милиард кубични метра. Според контракта 80 на сто от договорения газ трябва да бъдат платени, независимо дали са получени или не. Няма как да бъдат изразходвани оставащите количества до края на годината, затова от служебния кабинет ще предложат на “Газпром” действието на договора и съответно на доставките да бъде удължено и през 2023 г. Анализи на екип от юристи показва, че в момента “Газпром” има повече основания да предяви претенции към България, отколкото ние към тях, допълни Христов.

По изчисления цената на “Газпром” цената на газа е 312 лв. за кубичен метър. Цената на синьото гориво от договорените от кабинета “Петков” танкери с американски втечнен газ е била с 50 на сто по-скъпа от тази на “Газпром”, допълни Христов. Служебният енергиен министър подчерта, че и сега купуваме руски газ, но през посредници и при 30 на сто по-висока цена. И допълни, че в момента и Германия купува газ по правилата определени от “Газпром”.

Държава и община търсят изход за „Топлофикация-София“

Привличане на външен инвеститор

На първата среща на междуведомствената работна група са обсъдили вариантите за оздравяването на “Топлофикация София” ЕАД, съобщиха от Столичния общински съвет. Представители на Председателския съвет към СОС, начело с шефа на градския парламент Георги Георгиев и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов разговаряха със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за необходимостта от съвместни действия между държавата и общината за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит.

Георги Георгиев акцентира, че очаква конкретни ангажименти от страна на държавата за осигуряване на необходимия природен газ, но и полагане на усилия цената на топлинната енергия да не е в ущърб на над 1 млн. софиянци, които са ползватели на услугите на “Топлофикация София”. Министерството на енергетиката възприема подхода на Столичната община за модернизация на дружеството чрез привличане на външен инвеститор и изграждане на нови мощности.
По-късно през деня служебният енергиен министър обяви заедно с министъра на индустрията Никола Стоянов, че ще бъде създадена и работна група за за намаляване на цените на горивата. По този повод са стартирали преговори с представители на компаниите “Лукойл Нефтохим” и “Лукойл България”, които в следващите дни продължават в рамките на експертна работна група, чиято цел е да се оптимизират възможно най-много производствените и логистичните процеси, за да се достигне максимално ниска цена за крайните потребители.

Газът през декември се цели в 500 лева за MWh

Несигурните доставки на природен газ извън договора ни с “Газпром Експорт” и количествата азерски газ, който ще получаваме изгодно само, ако бъде завършен интерконектора с Гърция IGB, станаха повод “Труд” да потърси енергийни експерти за прогнозни цени в последните четири месеца на 2022 година. Заключението е, че през последното тримесечие на тази година цената на природния газ ще се цели в 500 лв./MWh.

Прогнозните цени, които вероятно “Булгаргаз” ще предложи, са на база миксови цени по договора ни с Азербайджан, втечнен газ, оферти на посредници на базагодишни заявки на клиенти. В първата колона е при условие, че интерконектора IGB е готов от 1 октомври, а във втората колона са цените без пускане на съоръжението.

Видно от таблицата, в началото на зимата цената на природния газ от “Булгаргаз” към КЕВР се очаква да ще мине 300 лева, а през октомври в по-положителния вариант ще бъде вече 355 лева. През ноември и декември цената на газа от “Булгаргаз” вече има вероятност да бъде над 400 лева, като при вариант с неработещ интерконектор предварителните изчисления сочат към цена на MWh 464-485 лева.

Газохранилището ни “Чирен” е запълнено на 59,4 процента от капацитета си и така страната ни продължава да е на последно място в Европейския съюз по запаси на газ. За сравнение, газохранилищата във Франция, Германия, Полша, Португалия са съответно 90, 80, 99 и 100 процента от капацитета си.


Фючърсите на природния газ, свързани с TTF - европейската цена на едро на природния газ, се търгуваха в петък на нива от около 300 евро и нагоре за мегаватчас на фона на продължаващите опасения за недостатъчни количества и свиване на доставките от “Газпром Експорт”. Платформата Trading Economics.

Торови и стъкларски заводи са най-големите потребители

Извън топлофикациите в страната най-големият индустриален потребител на газ у нас е “Неохим” в Димитровград. Торовият завод потребява огромни количества газ - около 3-3,5 TWh годишно, което е сравнимо с потреблението на всички останали компании от топ 10 индустриални потребители на газ без топлофикациите. Продукцията на “Неохим” е от голямо значение и за българското земеделие.

След “Неохим” по потребление на газ идват стъкларските заводи. Това са най-вече “Тракия Глас” в Търговище и “БиЕй Глас” с заводи в София и Пловдив, но също така “Рубин Трейдинг” в Плевен.

От синьото гориво са зависими и предприятията от тежката индустрия - “Стомана Индъстри”, “КЦМ 2000”, “София Мед” и “Алкомет”. Сред големите потребители са още “Биовет” и “АДМ Разград”, “Калцит”, “Златна Панега Цимент”, “Свилоцел” и “Рока България”.

Източник/ци: Скъп газ затваря заводи и хотели - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!