Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Никой няма да каже на глас истината за безсмислената смърт на двама униформени

Любо Кольовски

15-годишният сириец Омар е обвинен, че е шофирал рейса, който прегази и уби на място двамата полицаи от Бургас. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата в морския град.

Тъй като Омар е непълнолетен, той не може да получи максимална присъда за престъплението. Предвиденото в закона наказание е от 3 до 10 г. затвор.

Без отговор обаче, остават все още незададените въпроси кой и как е организирал 15-годишното пишлеме да седне зад волана на автобуса. Омар едва ли сам е замислил цялата операция с транспорта на нелегалните емигранти.

Не се съобщава и името на малоумния полицейски началник, разпоредил самоубийствения таран на патрулката , която се изпречи на пътя на автобуса, за да го спре.

Иначе днес ще свалим знамената наполовина, ще помълчим една минута в памет на загиналите. Но никой няма да каже на глас истината за безсмислената смърт на двама униформени, която ще обявим за героична. Аз не виждам нищо героично в тази смърт, но ще помълча в памет на загиналите невинни и пожертвани полицаи.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО - БАЗОВО И ПОСЛЕДВАЩО?

Кой е въпросът, който първо трябва да се реши?

Има нещо сбъркано, недоизказано и недоразбрано в тая трагична история с нелепата смърт на двамата полицаи в Бургас, които станаха жертва на таран с автобус, управляван от някакъв 15-годишен сириец. Недоизказано и сбъркано остава как са проникнали тия 47 мигранти на територията на България, подобно на още десетки, стотици и хиляди други емигранти. Ще кажете: ясно е как - преведени са от каналджии, благодарение на бездействието или със съдействието на граничарите, полицаите, жандармеристите и военните, които охраняват границата. От първия миг, когато емигрантите са стъпили на българска земя, тези хора, независимо от мотивите си, са престъпници. Така казва законът: "Влизането на чужденци“ по този начин на юридически език се нарича незаконно преминаване на държавната граница и е престъпление по Наказателния кодекс. Трафикът на хора в широк смисъл включва и трафик на бежанци, за което престъпление има отделна разпоредба в Наказателния кодекс. Това са различни престъпления, за които се предвиждат различни наказания: Трафикът на бежанци е престъпление по чл.280 от НК и за него се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. Незаконното преминаване на държавната граница е престъпление по чл.279 от НК и за него се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от сто до триста лева. Нагледно, казано на разговорен език, разликата е такава: трафикът на бежанци се осъществява от "каналджията“, а незаконното преминаване на граница се осъществява от "бежанеца“, коментират юристи.

В живия живот обаче, не е така. Мигрантите, вместо да бъдат задържани и да им се повдигне обвинение, се настаняват в някакви лагери, където няма никакъв контрол. Т. е. държавата не третира незаконно преминалите границата като престъпници, а им дава статут на бежанци, без да има ясно установени процедури как точно става това и след като изначално е видно, че преди да станат бежанци, емигрантите са престъпници и би трябвало да бъдат първо подведени под отговорност, съдени и осъждани като престъпници и само за онези, за които се докаже че наистина са бежанци да има изменение на процедурата.

На държавата й е по-лесно да не спазва собствените си закони и да остави на самотек мигрантския поток, защото не може да се справи с изпълнението и спазването на държавните закони. Държавата не се занимава с причините, а сетне си скубе косите и се чуди какво да прави с последствията - ненаказуемите мигранти, когато те размазват една полицейска патрулка и убиват на място двама полицаи. Мигрантите от причина се превръщат в следствие, благодарение на бездействието на държавата и с мълчаливото съдействие на властта в лицето на държавните институции и ведомства. Докато това необяснимо безобразие продължава, всеки полицай, граничар, жандармерист и военен ще бъде заложник на държавата, която може във всеки един момент да пожертва живота и здравето на своя служител, за да спазва някакви права на престъпници, за които не е известно кои и какви са. Иначе чл. 280 от НК е много хубав, но засега е врата в полето. А ние ще обсъждааме поредния инцидент още няколко дни, докато очакваме и се случи следващия инцидент.

P. S. Заместник-директорът на ГД "Гранична полиция“ Деян Моллов е подал оставка вчера, съобщи bTV. Директорът на ГД "Гранична полиция" Росица Димитрова не е подала оставка. Нали заместник-директорът работи под вещото ръководство на директора?

Мигрантите са изключително мобилни и организирани. Хората, които ги водят, познават терените добре. Всяко денонощие у нас биват хващани около 1000 мигранти, основно са от Афганистан и Сирия. Това каза в студиото на "Събуди се” зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев.

Любо Кольовски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!