Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ФБР разследва измама за милиарди с българската криптобанка Nexo

Федералните служби в Америка са стартирали разследване срещу българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo заради съмнения за прикриване на огромна дупка в размер на близо 4 милиарда долара.

 Разследването на дейността на криптобанката Nexo може да завърши с епичен скандал и тежки обвинения по подобие на аферата OneCoin на Ружа Игнатова. Българската криптокралица е издирвана от ФБР по цял свят по обвинения за организиране на финансова пирамида за над $ 5 млрд. и пране на пари от търговия с криптовалута.

През последните 2 месеца, след невиждан срив на криптовалутите и обявяването във фалит на няколко от най-големите заемодатели на криптовалута в света – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance, в специализирани сайтове за електронна валута в Америка и в Сингапур, започнаха да се появяват разкрития, че

Nexo е загубил между 30 и 50% от активите на своите клиенти, които са в общ размер на 12 милиарда долара. Твърди се, че лъвския пай от загубите на Nexo е формиран от инвестиции в крипто хедж фондове, които са „потопени“.

От Nexo обаче са отказали да дават информация на своите клиенти къде точно и в кои крипто хедж фондове са инвестирали парите им. Заради това са подадени стотици жалби от инвеститори, които подозират, че парите им са отклонени неправомерно. Първоначаните данни сочат, че Nexo е загубил около 4 милиарда долара, но загубите може да се окажат и двойно по-големи.

Основатели на дружеството Nexo са бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, нашумял покрай дейността на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. Миналата есен прокуратурата повдигна обвинения за

финансови злоупотреби и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании от фондацията. Съдът запорира над 8 600 000 лева от „Хелп Карма“.

Основната дейност на дружеството за дигитални активи Nexo е да отпуска кредити в замяна на обезпечение, като клиентите трябва да заплатят в криптовалута. Лихвеният процент при заемите с електронна валута в Nexo достига до 150%. На практика обаче не само огромния лихвен процент е съмнителен. Най-големите притеснения са, че от Nexo злоупотребяват с ценните книжа и стоките на своите клиенти чрез сложна схема за отклоняване и пренасочване на криптопотфейлите, вече приложена успешно от Ружа Игнатова и OneCoin.

Разследването срещу Nexo не е първия проблем за компанията в Америка. През месец октомври 2021 г., главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на дружеството  да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата. Според Летисия Джеймс, Nexo няма право да създава депозити в криптовалута, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

Преди месеци главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви дейността на NEXO за незаконна. Вероятно тя стои в основата на разследването срещу българското дружество за търговия с криптовалута

Източник/ци: ФБР разследва измама за милиарди с българската криптобанка Nexo - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!