Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Киро и Асен за малко да ни оставят и без азерски газ

Само 5 дни след като правителството на Кирил Петков се закле в 47-ото Народно събрание, на 18 декември 2021 година в Министерския съвет се е провела първата енергийна среща с две екзотични идеи, оборени категорично от водеща правна кантора от Лондон - България да съди Азербайджан по газовия договор, а също и проектната компания за строителството на интерконектора.

Международна правна кантора предупреждава, че със съд София може да прекрати договора с Баку 

Риск за “Булгаргаз” да загуби 73 млн. долара

Бившият премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев са рискували газовите доставки за България и от азерската компания AGSC, тъй като са неглижирали точки от договора, касаещи точката на доставка и дори са възнамерявали да заведат дело за щети срещу Баку. Това става ясно от кореспонденция между “Булгаргаз” ЕАД и AGSC, анализ на английската кантора Simmons and Simmons, както и от доклад до Кирил Петков, Асен Василев, бившият енергиен министър Александър Николов, Българският енергиен холдинг и президента Румен Радев, с които “Труд” разполага.

“Още по-фрапиращ е изводът, че правителството на “Продължаваме промяната” е искало да съди и забавянето на строежа на интерконектора, а само пет дни след като министрите от кабинета “Петков” са се заклели в парламента, вероятно в Министерския съвет са започнали да се кроят планове и за вкарването на посредници в доставките на газ”, коментираха съдържанието на документите юристи и енергетици, които “Труд” потърси за мнение.

Припомняме, че точно след оперативно съвещание на Министерския съвет от 13 април 2022 г. България едностранно преустанови отношенията си с “Газпром Експорт”, но от въпросното заседание при Кирил Петков не е известно да има стенограма, а страната ни започна доставки на газ през компанията, където е работил по-рано шефът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, който беше назначен на поста от Петков и Василев. Сбирката на министрите през април се освети след писмо на енергийния министър Александър Николов, което попадна и в доклада за съмненията за злоупотреби с газовите доставки от временната парламентарна комисия.

Високопоставени източници от Министерския съвет потвърдиха пред “Труд”, че на 18 декември 2021 г., само пет дни след полагането на клетва от правителството “Петков”, идеолозите на “Промяната” Кирил Петков и Асен Василев сядат с енергийния министър Александър Николов и започват совалки за дело в международния арбитраж срещу азерската компания AGSC. Тогавашното ръководство на “Булгаргаз” в лицето на Николай Павлов и борда на дирукторите на държавното газово дружество обаче се възпротивява на екзотичната идея за съд с Баку, тъй като разполага и с подробно становище на английската правна консултантска компания Simmons and Simmons.

Президентът Румен Радев също е получил доклад от тогавашното ръководство на “Булгаргаз”, че идеите на управляващите от “Промяната” по газовите доставки може да доведат до трайни негативни резултати.

В доклад от 20 декември 2021 г. от “Булгаргаз” цитират дословно мнението на ерудираната адвокатска кантора, базирана в Лондон и категорично се обявяват против влошаване на отношенията с газовата компания на Азербайджан.

Целта на Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов е била да атакуват клауза от договора ни с Баку и България да настоява доставката на газ да се извършва не на посочената в двустранните документи точка Комотини, а на Неа Месемврия. Както е известно, Kомотини е част от незавършения все още интерконектор България-Гърция и временно страната ни получава количества газ по договора ни с Азербайджан през точката на доставка неа Месемврия. От Simmons and Simmons, които са консултанти и на БЕХ, категорично не приемат фриволното тълкуване обемистия договор между “Булгаргаз” и AGSC на Петков и Василев и правят заключение, че “ако въпросът се отнесе до арбитраж, България би загубила спора, ако твърди, че Неа Месемврия е точка на доставка, договорена с договора в неговия първоначален вариант”.

Отново английските консултанти предупреждават българскитте власти да не предприемат действия за завеждане на арбитражно дело срещу AGSC за неустойки, тъй като анализът на английските експерти от Simmons and Simmons показва, че “казусът е спорен и съществуват достатъчно силни юридически аргументи в подкрепа на тезата на AGSC, които правят евентуално арбитражно дело рисково и с вероятен негативен изход”.

“За периода на арбитража AGSC би могла да прекрати Договора поради неизпълнение на “Булгаргаз” и да усвои предоставената от “Булгаргаз” банкова гаранция в размер приблизително на 73 млн. щатски долара”, казват в анализа си от английската юридическа кантора. Специалистите от там предупреждават още, че така България би се оказала “в ситуация, в която води скъпо и продължително арбитражно дело, но не може да получава азерски газ, тъй като Договорът е прекратен”.

Интерконекторът с Гърция бил на косъм от фалит

Кирил Петков и Асен Василев имали намерение да заведат дело и за забавянето на строителството на интерконектора с Гърция. Отново юристи спрели управленското хрумване на двойката-идеолози на “Промяната”, като предупредили, че предявяване на съдебни претенции срещу “Ай Си Джи Би” АД би поставило под реален риск изпълнението на проекта IGB. “Ай Си Джи Би” АД би могло да изпадне в несъстоятелност, се казва в становището на експертите.

 

Източник/ци: Киро и Асен за малко да ни оставят и без азерски газ - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!