Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАП погва Кирил Петков, тарашат сладкарницата на Линда


Кирил и Линда Петкови стават мишена на данъчните

Данъчни погват семейния бизнес на Кирил и Линда Петкови, научи „Уикенд”. Новият бирник №1 на държавата Борис Михайлов ще тараши фамилните компании на бившето премиерско семейство, като на прицел са фирмата за провиотици на Петков и дори сладкарницата на съпругата му „Амели”, разказаха за вестника от приходната агенция.

Наскоро затворената за почти месец сладкарница ще бъде обект на проверки от данъчните за липса на отчети и подозрения за укрити обороти, като от НАП се мотивираха, че проверки не са правени на заведението на Линда от доста време.

Ще се проверява дали сладкарницата е издавала касови бележки на всеки клиент, както и дали солидните заплати, които Линда дава на маломерния си екип от служители са коректно отчитани.

Заради августовските жеги „Амели” е затворена от началото на месеца като спорадично сладкарницата се отваря за по няколко дни, но от понеделник отново не работи.

Тортите и пастите в заведението гонят стотачка за бройка, а покрай славата на съпруга си бившата вече премиерша насъбрала и завиден оборот. Дали той е отчетен законно и дали търговията е почтена, тепърва данъчните щели да проверяват.

Тарашът на сладкарницата обаче е нищо пред намерението на данъчните от НАП да направят солидна проверка на фирмата за пробиотици на Петков, с която той се прочу и за хубаво, и за лошо.

Експремиерът и компанията му „ПроВиотик” ще са обект на далеч по-масирана инспекция заради съмнения за злоупотреба с европейски средства при създаването на „Провиотик” за деца и финансирането на продукта, както и за дейността на фирмата като цяло през времето, в което Петков е бил на поста министър-председател.

Бившият премиер се прочу с фирмата си и продуктите, които предлага на пазара с вегански уклон още през далечната 2017 г., а американската тв-легенда Опра Уинфри дори се оказа рекламно лице на продуктите му без да има никаква представа за това.

НАП обаче нямат правомощия да ровят дали името на Уинфри е използвано неправомерно, нито пък дали наистина Петков продава пробиотиците си с намалена доза бактерии и на надути цени.

Данъчните ще се фокусират върху отчетите на фирмата, платените данъци и върху получените 381 187 лв. по процедура „Процедура BG16RFOP002-1.002 Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“, от страна на компанията, които обаче се оказали дадени за продукт, който отдавна съществува на пазара, но произвеждан от конкурентна фирма за хранителни добавки.

Сумата е от еврофондове и е отпусната за иновативна разработка на пробиотик за деца, като обаче такъв съществува отдавна и няма никаква причина да бъде финансиран с парите на европейските данъкоплатци като иновативен продукт. За казуса с него вече има изпратен сигнал и до европейския главен прокурор за нецелесъобразно използване на средства.

НАП на този етап обаче ще запазят в пълна дискретност предстоящите проверки на Петков и семейството му, научи още „Уикенд”, а новият директор на агенцията Михайлов не е обявил начален старт на инспекциите, но упорито се говори, че ще са в края на месеца или началото на септември.

Източник/ци: МИШЕНА: НАП погва Кирил Петков, тарашат сладкарницата на Линда - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!