Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тодор Джиков: Проблемът със зърното е много сериозен

/КРОСС/Дойде нотификацията за дълго чаканата помощ от ЕС от над 400 милиона за борба с икономическите последствия, възникнали от войната в Украйна. Вкарахме я в Министерски съвет. Паралелно работим по указанията, така че в края на месец септември най-късно тези пари ще стигна до земеделските производители. Това каза служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той обясни, че се работи върху мерки и политики, които да доведат сектора земеделие до устойчиво производство и устойчиви стопанства. „Виждате и проблемите, породени и от спекулата - ниски изкупни цени от производителите, а реално до потребителя на практика продукцията достига на много по-високи цени", заяви Джиков.

Най-сериозният проблем по думите му е липсата на адекватен контрол при търговията на едро и дребно, както и липсата на проследяемост от производител или вносител до крайния потребител. „Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на Регистър на търговците по подобие на страни от Западна Европа", обясни зам.-земеделският министър.

Той увери, че се работи за това да има нормална и обективна надценка на продуктите от производителя до крайния потребител.

Тодор Джиков заяви, че смяната на ръководството на ДФ „Земеделие" е нормална, тъй като всеки министър идва със собствен екип. „През ДФ „Земеделие" минава огромен финансов ресурс, отговорността е голяма", посочи той.

На първото ни заседание на УС на ДФ „Земеделие" е увеличена финансовата подкрепа за тютюнопроизводителите на 700 000 лева.

Тодор Джиков коментира още, че проблемът с безводието и високите температури ще става все по-голям. В министерството обаче работят по мерки за възстановяване на мелиоративната система. „Това е цел №1 на българската държава, защото без вода не можем да си произведем храна", подчерта той.

Относно зърното, зам.-министърът призна, че проблемът е много сериозен. Вчера е била проведена среща по темата с вноса на зърно, слънчоглед и пшеница от Украйна на дъмпингови цени. „Тук и БАБХ има изключително сериозна роля. Ще увеличим граничния санитарен контрол, тъй като голяма част от препаратите, с които се третират посевите в Украйна, не са разрешени вече в ЕС. Ще направим всичко възможно да защитим българския производител", каза Джиков.

Ще има среща и с Вишеградската четворка за разговори по темата, тъй като това не е проблем само на нашата страна. Възможно е ЕС да позволи допълнителна финансова помощ за зърнопроизводителите заради загубите от дъмпинговия внос, поясни Джиков.

Източник/ци: Тодор Джиков:Проблемът със зърното е много сериозен - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!