Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Екологични, но ужасно токсични

Автор: Яна Рождественская, kommersant.ru

Как соларните панели се превръщат в опасни отпадъци

Много сега са в края на своя експлоатационен живот

Соларната енергетика се смята за една от най-екологичните видове. Но тя има обаче и негативни последствия от екологична гледна точка, защото соларните панели с изчерпан живот са много трудни и скъпи за рециклиране, и не всеки се заема с това. В резултат на това според експертите до 2050 г. светът може да натрупа до 78 млн. тона неизползваеми соларни панели.

Щатът Калифорния е един от пионерите в масовата соларна енергия. Тук тя се развива активно над 20 години. От 2006 г. щатът провежда програма, която да насърчава собствениците на жилища да инсталират соларни панели на покривите си и да използват повече тази енергия, която генерират. За субсидии в тази област вече са отпуснати $3,3 млрд. В резултат на това Калифорния има около 1,3 млн. соларни панела, инсталирани в частните домове, а повече от 17% от цялата електроенергия в щата идва от слънцето.

Соларните панели са проектирани за средно 25-30 години на употреба. Много от тях сега са в края на своя експлоатационен живот. Същият проблем съществува или скоро ще се появи и в други страни. Според прогнозите на Международната агенция за възобновяема енергия в началото на 2030 г. ще се натрупат големи количества от използвани соларни батерии.

Въпреки че панелите съставляват малка част от електронните отпадъци, има няколко допълнителни проблема с тях. Първо, ако не се рециклират правилно, са по-склонни от много други устройства да замърсяват околната среда с токсични тежки метали като олово, селен и кадмий. Второ, тяхната обработка е по-трудна и по-скъпа от на повечето други устройства.

Проблем е и поведението на собствениците на тези панели. Много от тях не са наясно с тяхната токсичност и не мислят за правилното им изхвърляне. Само един на всеки 10 панела се рециклира правилно, като много от тях завършват на редовните сметища.

Повечето от соларните клетки са 80% рециклируеми, но разделянето им на отделни компоненти е много трудно.

Друг начин да се избегне катастрофалното натрупване на токсични отпадъци е създаването на единни стандарти за соларните панели. Това значително ще опрости обработката им, но ще изисква сериозни политически решения, за които все още никой не мисли.

Превод за „Труд“ - Павел Павлов

Източник/ци: Екологични, но ужасно токсични - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!