Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето как висши лица от ГЕРБ и ДПС покровителстваха Ружа Игнатова (Разказ на съдружника ѝ)

Високопоставени политици от България са снасяли информация на криптоизмамницата Ружа Игнатова кога е безопасно да се върне в страната. Това става ясно от разказа на бившия шеф на разузнаването в Люксембург Франк Шнайдер. Случките от разказа му са от времето, когато ГЕРБ контролираше пряко държавата, а ДПС – прокуратурата.

Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист по корпоративна сигурност и сочен като ключова фигура в OneCoin, съобщи, че до последно Ружа Игнатова е имала „свои хора“ в София, които са я предупреждавали за предстоящи действия на органите на реда и са я съветвали кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции.

„Криптокралицата“, както я нарекоха медиите, е сред десетте най-издирвани лица от ФБР по подозрение за измама в размер на милиарди долари. Но през есента на 2017 г., малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България.

В интервю, публикувано миналата седмица, докато изчаква окончателно съдебно решение във Франция за екстрадиране в САЩ, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова. Той отвръща, че вероятно е убита. „Надявам се да не е така, но не съм видял никакви доказателства за противното.“

Пред италианското издание Notizie Geopolitiche (NG) Шнайдер отхвърля подозренията, че е помогнал на българката да избяга и да се скрие – твърдение, което било тръгнало от показания на брат ѝ Константин след арестуването му през 2019 г. в Лас Вегас.

Той посочва, че се е чул с нея за последно в края на октомври 2017 г.

„Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва за малко да прескочи до България, което я посъветвах да не прави, но тя смяташе, че това е най-безопасното място за нея, след като знаеше, че прокуратурата на Южен Ню Йорк вече се интересува от нея, а гаджето ѝ Армента сътрудничеше с ФБР срещу нея“, пише „Дневник“.

В интервюто той разказва, че са знаели по това време за планове на САЩ тя да бъде задържана, като се инсценира с помощта на Джилбърт Армента покана в Коста Рика за среща с кандидат да купи OneCoin от нея.

„Ружа записваше всичките си разговори с Джилбърт, както поискаха нейните високопоставени контакти в България, които планираха да се противопоставят на скандалните планове на американците. Посъветвах я при тези обстоятелства да не пътува. Но тя обясни, че нейните хора в България са ѝ казали да напусне страната на 25 октомври, защото ще има полицейска акция по линия на правното сътрудничество с Германия“, твърди Шнайдер.

В действителност това е проведено месеци по-късно, казва Шнайдер, и смята, че българските власти са искали да си създадат алиби пред Берлин, за да отговорят, че Ружа била извън страната и нямало как да я разпитат.

Narod.bg припомня, че преди светът да започне да издирва Ружа Игнатова, българските власти се държаха така, сякаш измамницата, завлякла милиарди, не съществува.

Източник/ци: Ето как висши лица от ГЕРБ и ДПС покровителстваха Ружа Игнатова (Разказ на съдружника ѝ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!