Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истината за Асен Василев и Цветан Василев (УНИКАЛНА СНИМКА)

Компроматната война за предстоящите предсрочни парламентарни избори започна да се разгръща още преди официалния старт на кампанията за електорална борба за 2 октомври. А на прицел, очаквано, първи попадат флагманите на "Промяната" - Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер.

Да напомни, че кариерата на ексвицепремиера и финансов министър в политиката не започва от бурното лято на 2021 г., когато той заедно с Петков започна да гради структурите на бъдещата партия "Продължаваме промяната", в пощата на Lupa.bg бивш народен представител пусна любопитно писмо. Със съдържание "Изберете българското". 

Става въпрос за стар кадър от 2013 г., когато Василев, тогава в качеството му отново на служебен министър на икономиката и енергетиката (в кабинета на Марин Райков - б.р.), връчва плакет на избягалия в Белград бивш банкер и доскоро търсен от Интерпол Цветан Василев.

Габровският тарикат, чрез купища кухи фирми, доведе четвъртата по големина по онова време банка в страната - КТБ, до фалит през 2014 г., разтърсил цялата държава и осветлил финансовите потоци на редица политици и фирми, свързани с партии и формации на върха на държавата. 

Депутатът, който припомня фотоса отново, връща лентата назад цели 8 години и хвърля упреци към Василев заради липсата на особен надзор на банката, докато хасковлията е бил министър, макар и в нередовно правителство. И то именно заради парите на енергетиката, блокирани в Корпоративна търговска банка месеци наред, докато агонията по окончателното й ликвидиране се точеше. 

За какво става въпрос обаче и каква е истината? Малко преди да сдаде поста си на служебната Росица Велкова, Василев, в качеството му на финансов шеф и вице на Кирил Петков, отново заяви тезата си, че имала ли е Европейската централна банка право да упражнява банков надзор върху КТБ, финансовата институция нямало да фалира.

Подобни разсъждения той е изразявал и в няколко интервюта в годината на катастрофата - 2014 г. Само година по-рано, докато е икономически и енергиен министър обаче той не е предприел ваденето на държавните пари в частната банка. 

Справка на Lupa.bg разкрива, че и активите на Българския енергиен холдинг, и сметките на НЕК, и тези на така щекотливия и разискван напоследък "Булгаргаз" са били именно вложени в КТБ на Цветан Василев. Впоследствие, докато става ясно, че тя рухва, стотици хиляди, а за НЕК, например - милиони, на енергийните дружества остават блокирани.

Всичко това обаче е наследен пасив от предишното управление, съборило втория мандат на Бойко Борисов с яростни протести срещу монополистите и високите, неясни сметки за ток, парно и вода. 

Въпреки това държавнически действия отсъстват и във времето по организирането на предсрочните избори тогава. Единствените констатации от канцеларията на Асен Василев по това време идват в последната седмица от съществуването на кабинета "Райков" - а именно, че цели 3 държавни компании държат всичките си пари в 2 банки (една от които КТБ), а

шест дружества са надхвърлили вече приетото по онова време изискване до 25% от активите да стоят в една финансова институция.

Сред тях са изброените по-горе, плюс Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз". 

Не е ясно в какви конкретни взаимоотношения са били Цветан и Асен Василеви в периода 2013-2014 г., но е факт, че провалилият се банкер не скрива огорчението си от съпредседателя на "Промяната" към днешна дата. Според него и дъщеря му Радосвета Василева именно бившият финансов министър си затварял очите за действията на синдиците в КТБ. 

Ето какво пише Цветан Василев в началото на лятото: 

"Затворените очи на Надежда Йорданова са черешката на тортата. Асен Василев си затваря очите за безобразията на синдиците на КТБ въпреки сигнали до него. Същият укрива и споразумението с Оман. По темата КТБ правителството на Петков обслужи изцяло интересите на Пеевски и Борисов". 

Още по-любопитното е, че бегълците в Белград, цитират в туитър акаунтите си финансовия експерт Кольо Парамов как фалитът на банката бил фалшив.

В момента Парамов се е заел със (абсурдната) задача да докаже, че Асен Василев няма диплома от Харвард - нито бакалавърска, нито за магиструра, независимо че е алумни с отличие "сумма кум лауде" (най-високо от трите степени - б.р.). 

Че харесват мненията на друг ровещ се юрист срещу "Промяната" и конкретно действия на Асен Василев, баща и дъщеря Василеви дават да се разбере и с препратки към постинги на Даниел Божилов, отново от последните седмици:

"Асен Василев вместо да го бие на популизъм, да хване да изрови и покаже цялата истина за фалита на КТБ. Защото той я има. Вкл. споразумението между правителството на ГЕРБ и Оманския фонд по арбитражното дело. Но не желае", пише Божилов, цитиран от Цветан Василев. 

А конкретната, вече ретро, снимка, напомнена на редакцията ни, е от събитие на 1 април 2013 г. Тогава „Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес" връчи традиционните си годишни награди „Златна мартеница", като КТБ получи приза за... финансов институт с най-благоприятна кредитна политика. 

„Преди 13 години тръгнахме с 10 милиона лева активи, към днешна дата са 6,5 млрд. лева. През това време пораснаха и нашите клиенти, пораснахме и ние", казва тогава Цветан Василев, докато кредитите в банката вече гърмят, необезпечени от кухи фирми - факт, добре прикрит от предходната тогава власт.

Източник/ци: Истината за Асен Василев и Цветан Василев (УНИКАЛНА СНИМКА) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!