Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смениха шефа на „Булгаргаз“: Скандално! Радев назначи Деница Златева с нулев опит в енергетиката за шеф на "Булгаргаз"

Чистката на Радев застигна и енергетиката. Людмил Йоцов и целият предишен борд на директорите с изключение на един са отстранени

Шокиращо назначение направи правителството, назначено от президента Румен Радев, в енергетиката, където бе извършеа поредната чистка.

В условията на най-тежката енергийна криза държавният глава слага начело на ерегетиката, човек, който нищо не разбира от тези проблеми и е абсолютно чужд на бранша.

Деница Златева застава като изпълнителен директор начело на държавната "Булгаргаз", показва справка на бТВ в публичния регистър.

Златева е бивш вицепремиер от първото служебно правителство на Радев, оглавявано от проф. Огнян Герджиков.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев е потвърдил назначението й днес..

"Булгаргаз" е договорният партньор на руската "Газпром", която през април спря доставките на газ за България. Това означава, че Златева би водила преговорите с руския газов гигант, ако служебното правителство ги поднови. 

Тя няма професионален и експертен опит в енергетиката, но през 2020 г. е назначена от тогавашния директор а "Булгаргаз" за началник на управление "Административно".

От заявление за вписване на новия състав в Търговския регистар става ясно, че "Българският енергиен холдинг" във вторник е решил да смени четирима от петчленния управителен съвет на дъщерното си дружество "Булгаргаз".


Освобождават се, но продължавайки да носят отговорност, изпълнителният директор Людмил Йоцов и членовете на борда Анжела Славова, Антон Адамов и Стефан Войнов.

Председателят на борда Иван Топчийски обаче запазва поста си.

В борда влизат Димитър Спасов, Татяна Петрова-Бояджиева и Веселин Синабов, който е работил в държавния газов оператор "Булгартрансгаз" и в частната "Овергаз".

Мотиви за смяната в протокола от общото събрание на БЕХ не се посочват.

Чистката в мениджмънта на стратегическото предприятие може да бъде определена като скандална, тъй като новоназначените в борда са хора без опит в газовата енергетника (с едно изключение). Излежда, че на новите директори няма да им се налага да взимат решения - ще им ги спускат.

Деница Златева е част от т. нар. "вътрешна опозиция" в БСП. Златева беше и част от екипа на президента Радев по време на първия му мандат.

Тогава за първи път президентът Радев извиква лидера на БСП Корнелия Нинова и настоява Златева да бъде одобрена от ръководството на партията за член на служебното правителство.

По същия начин Нинова била извикана и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска да назначи Златева за член на неговото правителство.

Назначението на Златева за шеф на "Булгаргаз" е изненадващо, тъй като досега тя не е проявявала интерес към енергетиката.

Започнала е процедурата по вписване на промените в ръководството на дружеството в Търговския регистър, която все още продължава.

Кой кой е в новата управа на "Булгаргаз"?

Деница Златева завършва специалност „Корпоративен мениджмънт“.

В периода 2008 – 2009 г. е началник кабинета на заместник министър-председателя по въпросите на еврофондовете Меглена Плугчиева.

От 2009 до 2013 г. е депутат в европейския парламент, след което е депутат в 42-то Народно събрание от БСП.

През август 2012 година е избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените.

Между 2009 и 2017 г. е международен секретар на БСП.

От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г е служебен заместник министър-председател в правителството на Огнян Герджиков (първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев като президент, бел. ред.), отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС.

Димитър Спасов е бил управител на панагюрската фирма БМЕ, която се занимава с производство и търговия с метали и е собственост на немската ДЕМА Прецизионстайле ГмбХ, съобщи "Медиапул".

Татяна Петрова-Бояджиева е едноличен собственик на "Талента" ЕООД, която се занимава с недвижими имоти, и е акционер в "ТБ Лайн" ООД, която се занимава с електронна търговия, пише още изданието.

Единственият нов кадър в борда на "Булгаргаз", който разбира от природен газ, е Веселин Синабов, който идва от "Булгартрансгаз". 

Според данните за признаване на дипломите за висше образование от чужбина, Веселин Синабов е завършил е право в Московския институт за международни отношения, т.нар. МГИМО, в което по времето на социализма са учили бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев и синът на Андрей Луканов - Карло.

Източник/ци: Скандално! Радев назначи Деница Златева с нулев опит в енергетиката за шеф на "Булгаргаз"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!