Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Асен Василев с широко ококорени очи: Не сме купували руски газ през посредници!

Аз не знам в България да влиза руски газ през посредници, каза той

"Газпром" да си изпълни договора към България.

Румен Петков: 960 милиона евро глоба ще плати България на „Газпром експорт“ заради неползваните количества газ

За това настоя съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев в предаването "Още от деня" по БНТ. 

"Не сме купували руски газ през посредници. Аз не знам в България да влиза руски газ през посредници", каза той с широко ококорени очи, въпреки фактурите, който вече излязоха в публичното пространство. 

Той определи отношенията на ПП с президента като институционални, но не скри, че имат силни несъгласия с Радев по определени теми. 

Никога не сме говорили за следизборна коалция с ГЕРБ, въпреки, че от всякъде ни пробутват такава идея. Това няма как да стане, категоричен бе Асен Василев. 

Той отказа да разговаря за листите на ПП. 

Асен Василев обяви, че ПП са готови и за опозиция. "Ние сме тук, докато не свърши мача. Минахме първи рунд. Вторият рунд предстои"..

"Днес се регистрирахме с мандатоносителите от предишните избори. самата партия ще се дорегистрира, защото чакаме вписването от съда. Очакваме ПП да бъде добавена в коалицията до 7 дни. Амбицията ни е за първо място на вота. Шансовете с нашите досегашни партньори да съберем 121 места в бъдещия парламент, са доста големи", коментира Василев.

"Социологията излезе към края на деня, имаме разговори с "Демократична България" и предполагам, че до ден-два ще излезем с общо становище. В общи линии социологията показа, че нещата са на кантар - дали ще се явим заедно или поотделно, няма особено движение на гласоподаватели и резултатът в двата случая изглежда еднакъв", допълни той. 

За предишното управление Асен Василев каза, че в икономическата и финансовата политика, за който ресор е отговарял, от страна на БСП е имало искане за прогресивен данък, т.е. за увеличение на данъците. От страна на ДБ и ПП е имало желание да се запази плоския данък и той се запази.

"От страна на ДБ нямаше широка социална програма, докато при нас и при БСП имаше такава. Така че всъщност се направи една доста широка социална програма - увеличение на пенсиите, данъчни облекчения за млади семейства, безплатни детски градини, безплатни учебници до 12 клас. За тази социална програма се говори 15 г., но не се случваше, а сега се случи. Взехме от дясното плоския данък, а от лявото социалната програма и балансирахме тези различия в центъра. Ние със сигурност работехме добре и с двете формации - ДБ и БСП, нямаме проблем да работим с тях и в бъдеще", каза Асен Василев.

Според него, има две неща, по които и трите партии са съгласни - не трябва да се променя геополитическата ориентация на страната, защото никой не иска да преживеем втори преход - още 30 години, още една Жанвиденова зима. Второто нещо, по което има фундаментално съгласие е, че България трябва да се управлява по нов начин.

"Да се махне рекета върху бизнеса, да се спрат всички поръчки с нагласени фирми, парите да отиват при хората, които реално плащат данъците, новите евросредства, които се договориха, Планът за възстановяване и устойчивост, новите европрограми да стигнат до всички фирми", подчерта Василев.

Всички тези евросредства, които идват от сега до 2027 г., трябва да стигнат при хората и да се оправи инфраструктурата, каза още Асен Василев. Той даде пример с Хърватия какво са направили с техните евросредства в периода, който сега приключва - как изглеждат техните магистрали, мостове, фирми. и т.н. и какво се случва в България няма място за сравнение.

По отношение на газовата криза, Василев каза, че при тяхното управление нито е имало прекъсване на газоподаването и цените на природния газ са останали такива, каквито са били договорени с "Газпром". Той беше категоричен, че не е купуван руски газ чрез посредници с 30% по-скъпо.

"Два месеца след началото на войната, от "Газпром" едностранно спряха да изпълняват договора. Ние нито сме искали промяна на договора, нито сме спирали заявките по него, нито сме забавяли плащания. Когато един доставчик спре договора едностранно и те ще дължат неустойки, защото са спрели договора едностранно. И след като го нарушиха, ние си пращахме заявките, за да може всеки ден да ни дават количествата. И когато договора приключи на 31 декември, ще можем да си подадем исковете за неустойка", уточни Асен Василев.

Източник/ци: Асен Василев с широко ококорени очи: Не сме купували руски газ през посредници!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!