Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Страхотна вест от НСИ: Забогатяхте! По 2200 лева на човек от...

Според данните на НСИ за второто тримесечие на тази година средния общ доход на домакинство е 2 207 лв.

Това е повишение с 16,5% спрямо периода април-юни 2021 г.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е този от работна заплата (малко над 54 на сто), следван от доходите от пенсии (34,4%) и от самостоятелна заетост (4,3 на сто). Спрямо второто тримесечие на 2021 г. относителният дял на дохода от работна заплата намалява с 4,4 процентни пункта, а на доходите от самостоятелна заетост – с 0,7. Делът на доходите от пенсии нараства.

На годишна база средните доходи на лице от домакинство за отчетения тримесечен период търпят промяна.

Доходът от работна заплата нараства от 1 108 на 1 193 лв. Този от самостоятелна заетост се увеличава с 2 лева и вече достига 96 лева.

Доходите от пенсии се увеличават от 547 на 760 лв., а тези от социални обезщетения и помощи нарастват достигат 48 лв., вместо досегашните 45 лв., предаде bgonair.bg.

 

Общият среден разход на лице от домакинство през второто тримесечие на 2022 г. пък е в размер на 1 962 лв. Той регистрира увеличение с 17,8% спрямо същото тримесечие на 2021 година.

Как да спестявате:

Винаги ще се оплакваме, че не ни стигат парите, но ето какво можем да направим, за да не ги харчим безразборно:

1. Край на импулсивното пазаруване – Трябва да се научите да си казвате „не“, ако в момента имате пари и си харесате нещо, не означава, че задължително трябва да го купите. Замислете се дали след време ще ви трябва и дали още ще ви харесва. Също така ако още държите да го купите, може да изчакате разпродажбата или да потърсите онлайн по-евтин вариант.

2. Харчете по-малко за книги – Това се отнася, за хората, които обожават да четат, но трябва да се замислят колко много пари дават за нови книги. Има толкова алтернативни варианти, като например електронните книги, книги от библиотеката или също така книги втора употреба.

3. Отделяйте от заплатата си – Опитайте се всеки месец да отделяте част от заплатата си за спешни случаи, или всеки ден да отделяте по 3,4 лева и така на края на месеца ще имате спестени около 100 лв.

4. Пазарувайте в супермаркета на промоции – Всичко вече е толкова скъпо, че изобщо не е срамно да търсите промоции. Не е нужно винаги да вземате най-скъпите неща, те имат алтернативни варианти, които са на доста добри цени и са хубави. Също така си изкарайте карта за отстъпки за магазина в който пазарувате най-често. Може да не ви се струва вярно, но това спестява доста.

5. Купуване на маркови дрехи – Всички искат да изглеждат добре и със скъпи дрехи, но ако не носите маркови такива, не означава, че не сте красиви или, че нямате пари. Понякога от по-бюджетни дрехи се създават страхотни тоалети. Дори и във вторите употреби понякога има доста добри находки, и никой дори няма да разбере, че са от там.

Източник/ци: Страхотна вест от НСИ: Забогатяхте! По 2200 лева на човек от.....

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!