Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Саудитският принц инвестира в "Газпром", "Лукойл" и "Роснефт"

Автор: neftegaz.ru

Инвестиционната компания на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал Kingdom Holding инвестира повече от 500 млн. долара през пролетта на 2022 г, съобщи компанията в Twitter.

През февруари Kingdom Holding инвестира 1,37 млрд. саудитски риала (приблизително 365 млн. щатски долара) в американски депозитарни разписки на "Газпром" и около 196 млн. щатски долара (приблизително 52 млн. щатски долара) в глобални депозитарни разписки на "Роснефт". 

Освен това е инвестирала около 410 млн. риала (109 млн. долара) в американски депозитарни разписки на "Лукойл" между февруари и март 2022 г. 

Саудитският принц не е избрал най-подходящия момент за инвестиране в руски нефт и газ, но инвестицията все пак може да се окаже печеливша в дългосрочен план. 

Припомняме, че на 30 юни 2022 г. акционерите на "Газпром" решиха на годишното събрание задочно да не изплащат дивиденти за 2021 г. 

В резултат на това решение акциите на компанията паднаха с 32% до 202 рубли за акция на Московската фондова борса сутринта на 30 юни. 

Рязкото понижение на "Газпром" доведе до спад и на индексите Mosbirzha (-5,6 %) и RTS (-5,2 %). 

За разлика от тях "Роснефт" реши да изплати рекорден дивидент от 41,66 рубли/акция, като отчете междинните плащания, включително към чуждестранни инвеститори.

Решението на "Роснефт" да изплати рекорден дивидент е в пълен контраст с това на "Газпром", тъй като усилията на Русия да пренасочи доставките на петрол от западните към източните пазари позволяват на "Роснефт" да изплати рекордни дивиденти. Докато ситуацията с газа е много по-проблематична. 

Източник: neftegaz.ru

Източник/ци: Саудитският принц инвестира в "Газпром", "Лукойл" и "Роснефт" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!