Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЧУТОВЕН СКАНДАЛ: Белгийски бизнесмен разобличи лъжеца Бойко Борисов

Белгиецът Филип Ромбаут, съсобственик на торовия завод в Девня „Агрополихим“, най-големия конкурент на гербаджийския „Неохим“, съсипа лъжеца Бойко Борисов.

Коментарът му е от личната му фейсбук страница, публикуваме го с негово съгласие и идва след като в събота лидерът на хунтата ГЕРБ Бойко Борисов посети другия торов завод в страната – въпросния „Неохим“- Димитровград.

Там Борисов заяви, че „Промяната“ уби България“ и заедно с основния акционер в завода обявиха, че той затваря заради високата цена на газа.

Пръв коментар по темата направи бившият депутат Владислав Панев от „Демократична България“, съпредседател на „Зелено движение“, който показа рекордната печалба на димитровградското предприятие от 75 млн. лв. и припомни факта, че собственикът Стефан Димитров е бил кандидат на ГЕРБ за депутат.

Ето какво пише белгийският бизнесмен, поставен в ситуация да се конкурира с богопомазана от ГЕРБ компания-касичка:

Когато някои мениджъри на „добри компании“ и високопоставени политици помнят избирателно (за да отговаря на тезите им), това е много комично за хората, които разбират опитите за манипулация.

Но има моменти, в които чашата прелива. Сега е един от тях.

Торовият завод „Неохим“ регистрира 75 млн. лв. нетна печалба за първите 6 месеца, главно защото „Булгаргаз“ взе решение да субсидира българската индустрия, като й позволи да купува природен газ на цени на регулирания пазар. Така вместо да се пазят по-евтините количества азерски газ за зимата и да не се вдигат шоково цените за битовите потребители, те отидоха в индустрията. И сега всеки ще трябва да плаща за огромните печалби на някои предприятия, които дори няма да стигнат до служителите.

Газопотребяващата промишленост в България плачеше лицемерно за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че българският газ беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните работодателски организации настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от „Булгаргаз“, нито от „Булгартрансгаз“. Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени без България.

Но сега много по-евтиният азерски газ свърши и цените на българския микс се изравняват с европейските. Има още време, докато бъдат достигнати, но алармата е задействана.

Миналата седмица „Неохим“ се изхвърли с изявлението, че затваря „заради високата цена на газа“. Глупости – това спиране беше планирано в края на миналата година, когато е било подадено заявлението за потребление на газ към „Булгаргаз“. Всъщност „Неохим“ затваря всяка година през лятото. Допълнително, през тази вероятно е имало съкращения на по-ниските етажи – на които така или иначе не плащат много.

Бойко Борисов се появи в „Неохим“ през уикенда, за да оплаче съдбата на завода. Това ми дойде в повече.

За 10 години той, Теменужка (бел.ред. Петкова – енергиен министър при ГЕРБ) и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръбопровод за ексклузивните доставки на „Газпром“ към Сърбия и нататък. Каква беше причината да не се случи гръцкият интерконектор?

Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод („Турски поток“ – бел. ред.), получихме няколко телефонни обаждания в смисъл „не трябва да възразявате, а да сътрудничите“. Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. м3 азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от сегашните цени. Това са много милиони, пропилени заради… да, заради какво?

Всъщност настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в „Агрополихим“, разбрахме това преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото, каквото преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономически перспективно при наличието на евтин газ.

Г-н Борисов твърди, че „промяната убива България“… напротив, липсата на промяна убива България! И ако г-н Борисов иска да дойде в „Агрополихим“, с удоволствие ще му обясним какво трябва да се промени и изобщо не е било променено през последните 25 години, откакто съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е било знак.

Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Именно така функционира Европа. Беше голяма грешка да се прахосва евтиният азерски газ за големите газови компании. Регулираните цени на газа на вътрешния пазар не принадлежат на голямата индустрия.

„Агрополихим“ се справя много добре. И ние сме почти независими от газа. Имаме последните парчета от пъзела и можем да бъдем напълно независими от газа до края на тази година, ако ненужните бюрократични процедури бъдат съкратени до минимум. Продължаваме да наемаме служители и имаме планове за разширяване на стойност 250 милиона евро.

Ние ще удвоим нашия капацитет през следващите 5 години. Трябват ни 5 години заради процедурите, а не защото нямаме яснотата какво искаме да правим. Да, ние гледаме напред във времето. Но това е, защото ще строим фабрики, които ще издържат изпитанието на времето и жестоката конкуренция през следващите 20 години.

Нашето мото е: печели, споделяй и се забавлявай. Увеличихме заплатите спрямо миналата година между 20 и 30%. Да! Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният служител в „Агрополихим“ изкарва колкото средното за страната.

Коя компания защитавате, г-да политици, и по каква причина?

Източник/ци: ЧУТОВЕН СКАНДАЛ: Белгийски бизнесмен разобличи лъжеца Бойко Борисов - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!