Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Асен Василев обърна палачинката: Евтин газ от "Газпром"? Защо не...

Бившият финансов министър Асен Василев обърна на 180 градуса позицията си за доставка на руски газ.

След като на 02.06.2022 заяви в парламента, е правителството НИКОГА няма да преговаря с "Газпром", което постави страната в изключително тежко положение, днес му дойде сякаш друг акъл. 

"България вече никога няма да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво в България, защото е ненадежден партньор", бяха точните думи на министър на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на народното събрание. 

Два месеца по-късно вицепремиерът, чието правителство доведе страната до невиждана енергийна криза, заяви: 

"Ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не". 

Това каза днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш вицепремиер и финансов министър Асен Василев, цитиран от бТВ.

„Не мисля, че решението трябва да е базирано на идеология. Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем“, уточни той.

Бившият финансов министър напомни, че доставки от „Газпром“ може да има и по действащия договор.

По думите му упреците за хаос в енергетиката и липса на газ от страна на служебното правителство и на президентството са неоснователни.

„Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

По думите му правителството на ГЕРБ през 2019 г. е обвързало цената на синьото гориво по договора с „Газпром“ с холандската борса и всяко разкачане от борсата трябва да минава през предоговаряне с външни доставчици.

Бившият финансов министър коментира, че е нужна програма за компенсации за гражданите и бизнеса за цената на газа, както беше направено за цената на тока, но това може да стане само при работещ парламент.

"В понеделник или вторник ще стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на изборите. Ние не сме дясна партия, а центристка, що се отнася до това как да се разходват средствата на страната. Целта на изборите е да се сформира мнозинство, което ясно да заяви, че няма да работи с Бойко Борисов, че ще спре всички кражби. Въпросът е как тази цел може най-добре да се постигне," каза по-рано Асен Василев пред БНР.

И допълни, че партиите трябва да се изчистят от хора с корупционен интерес.

"Ако някой го е страх от институциите - или е направил нещо грешно, или не трябва да е в тази игра," категоричен е той.

В предаването "Политически НЕкоректно" Василев увери, че ако ИТН влязат в парламента, ПП няма да се коалира с тях.

"Мисълта за българските граждани и прагматичният подход минават над идеологическите проблеми," заяви Василев. 

Асен Василев коментира, че като центристка партия "Продължаваме Промяната" са взели от дясната част на спектъра това да не се пипат данъчните ставки, да се запази плоският данък, а от лявата част на спектъра - доста широка, по думите му, социална програма. Той визира широка програма за увеличение на доходите и на учителите, и на средствата в системата на здравеопазването, безплатните детски градини, учебници, данъчните облекчения за работещите родители. "Така че, ние сме една силно центристка партия, що се отнася до това как да се разходват средствата на страната", коментира Василев.

Той обясни, че БСП имат доста по-агресивна социална програма, която трябва да бъде финансирана през едно доста по-агресивно облагане на гражданите и фирмите. "Ние искаме да запазим текущото облагане и в рамките на това, което направим като събираемост, като спиране на течове, да се инвестира в социална програма, което е точно центърът", добави той.

В отговор на въпрос как "Продължаваме Промяната" отива на избори, Василев каза, че предстои в понеделник-вторник да финализират разговорите с „Демократична България“ дали ще отидат заедно, в коалиция или сами на изборите. 

Той коментира, че в момента изчакват още едно социологическо проучване, което е поръчано от тях, след което ще разговарят, за да вземат окончателно решение. 

Във връзка с отношенията между ПП и президента Румен Радев заяви:

"След смяната на Николай Павлов като директор на Булгаргаз и заради отнетия допуск на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ започна охлаждане в отношенията ни и те станаха стриктно институционални... Никога не сме били формирани като президентска партия".

Той насърчи служебния кабинет - ако види нещо нередно, да го коригира.

Източник/ци: Асен Василев обърна палачинката: Евтин газ от "Газпром"? Защо не...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!