Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За часове отпушиха целия износ на българско оръжие

За няколко часа служебният министър на икономиката Николай Стоянов е потвърдил всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ на военна продукция към и от България. Това обяви за bTV самият той и уточни, че разрешенията са били забавени с повече от месец и половина при предходния министър Корнелия Нинова.

По-голямата част от сделките са за боеприпаси за малки оръжия, но и противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и от наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини. За различни държави в Африка, Европа, част са и за Полша. Най-голямата част са за Полша.

От пресцентъра на БСП твърдят, че лидерът им Корнелия Нинова остава на позицията си от миналата седмица. Тогава тя посрещна критиките с думите „Защо си с шапка, защо си без шапка?“.

Тя обясни, че не е свиквала комисията за износ на оръжие, за да не бъде обвинена, че непосредствено преди предаването на министерския пост е позволила износ за 1 милиард евро.

Новият министър се съмнява и в непрозрачни назначения и разплащания в дружества към ведомството при управлението на Нинова. Едно от тях е „Кинтекс“, където текат проверка на инспектората и разследване на ДАНС.

„Още миналата седмица, след като получих сигнали от дружествата, повиках изпълнителния директор от ДКК и я помолих, казах, пращам официални указания към вас всички назначения, уволнения и разплащания да спрат, да ми се даде една седмица да се ориентирам в ситуацията. Разбирам, че „Кинтекс“ са продължили разплащанията, дали е така органите ще кажат“, добави Николай Стоянов.

Схемата беше огласена от бившия шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, който разказа за плащания на държавното дружество към офшорна фирма в Дубай.

Истинската криза започна в САЩ, в Европа ще е през ноември, а в България около... Представлява икономическо цунами, което ще стопи всички ваши спестявания... направете следното веднага...

Американски войници идват в България да бранят източния си фланг на НАТО

Американски войници ще бъдат разположени в България като част от плановете на НАТО за възпиране и отбраната на източния фланг. Това съобщава туитър акаунтът на  мисията на САЩ в НАТО.

От съобщението не става ясно каква част от 2400-те военни от американската 101-ва въздушно преносима дивизия ще останат в България. Останалите ще бъдат разположени в Румъния, Унгария и Словакия.

Американските войници ще участват в усилването на източния флаг, където има батальонните бойни групи, специално създадени с решение на НАТО и одобрено през март и май от българското правителство.

Отбелязва се, че 101-а въздушнопреносима дивизия е известна като "Крещящите орли". Тя е била за първи път в Европа по време на Втората световна война, съобщава БНР./ Tribune.bg

Източник/ци: За часове отпушиха целия износ на българско оръжие ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!