Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТОП 20: Ето ги зърнарите с 60 млн. субсидии – сред тях арестуван за измами и бивш общинар

Списъкът на 20-те най-големи частни получатели на директни субсидии в България не се променя от години (виж таблицата). В него има и редица свързани компании, водещи към едни и същи собственици – основно в зърнопроизводството, въпреки че държавата трябва да следи и да предотвратява тази практика. В по-голям мащаб в списъка на получателите на субсидии вероятно има и много повече свързани фирми.

Топ групата от едва 20 дружества е взела общо за миналата година над 60 млн. лв., а дружествата в топ 50 си поделят 100 млн. лв. – почти 8% от общата годишна сума за директно подпомагане (около 1.3 млрд. лв.), като всяка от тези фирми е получила над 1 млн. лв. В същото време тези 50 компании са под 0.1% от всички субсидирани фермери (около 55 хил.), сочат данните, цитирани от „Капитал“.

В малко по-голям мащаб нещата стават още по-изкривени – половината от тази огромна сума отива при само около 1600 дружества според данните на ЕК. Проблемът на прекомерното окрупняване на земеделието вече е хроничен в България и това притеснява Брюксел.

Лидер в класацията в последните три години е зърнопроизводителят от Северозападна България „Златия агро“, еднолична собственост на Кирил Иванов – през 2021 г. той е получил рекордните 8.2 млн. лв. Няма публична информация колко земи обработва, но има сведения за над 100 хил. дка, основната част от тях под аренда и наем. Под контрола на Иванов е и един от големите дистрибутори на препарати за растителна защита – монтанската АСМ.

Кумулативно обаче шампион за поредна година е групата „Октопод холдинг“ на Светлозар Дичевски – собственик на пет компании (някои формално са собственост на съпругата му), класирани от 2-ро до 6-то място по размер на субсидиите. Общо през 2021 г. дружествата ЕТ „Агро – Светлозар Дичевски“, „Сортови семена – Вардим“, ЕТ „Деси – Светла Симеонова“, „Ресен“ и „Троя авто“ са получили над 29 млн. лв. „Октопод холдинг“ през годините обработва между 900 хил. и 1 млн. дка земя – собствена и наета.

При най-големите получатели има и други свързани фирми – например дружествата „Краси“ и „Евроагроимпекс“, които се управляват от децата на най-големия търновски зърнопроизводител Младен Милков, който бе арестуван през 2010 г. заедно със служители на НАП в шумната акция „Недосегаемите“ по подозрение в данъчни измами. През 2021 г. двете дружества са усвоили общо почти 5.5 млн. лв. Фамилията има и мелница, както и други бизнеси – например строителство.

Традиционно в последните години в списъка има и две дружествата, съсобственост на „Рослин Кепитъл Партнърс“ – „Агро Сантия“ и „Агро Сантини“. Групата за дялови инвестиции е учредена през 2002 г. със собственици Иво Евгениев, Спас Шопов, Даниел Александров, Захари Бочев, Любомир Минчев и Борислав Пантев и инвестира в различни отрасли и сектори, вкл. производство, храни, хотелиерство, телекомуникации, ВЕИ и др.

В Топ 20 е и бургаската фирма „Про-Агро“ на бившия общински съветник на Бургас Ангел Ангелов и сина му Васил Ангелов. Компанията обработва десетки хиляди декари земя край Сливен и Карнобат. Освен със зърнопроизводство, дружеството се занимава и с животновъдство.

Агрофактор е позиционирано в Бяла, Русе. Работи в индустрията за смесено отглеждане на маслодайни и зърнени култури. Агро-Бел 2001 е земеделски производител с над 100 хил. декара земя в различни части на страната. Компанията е с дейност си в различни сфери – пшеница, царевица и слънчоглед, производство на фуражи, зеленчуци.

Две от компаниите в топ 20 пък са част от големи публични компании – „Кристера Агро“ е дъщерна на „Агрия груп холдинг“, а „БГ Агро земеделска компания“ е част от групата „БГ Агро“.

В клуба на големите 20 в последните години пробиват и едри животновъди, които притежават и собствена земя или са наели такава – за пасища или производство на фуражи. Сред тях е поставената на 12-то място по размер на субсидиите компания „Елит 95“ от пловдивското село Поповица. Тя е собственост на братята Никола и Янко Ангелови, които притежават най-голямата кравеферма в България с над 5 хил. животни.

През 2021 г. дружеството е получило над 2.3 млн. лв. Друга компания на същите собственици- „Елит Милк“, пък е взела още 1.3 млн. лв. (тя попада в топ 50).

На 13-то място също с 2.3 млн. лв. субсидия е дружеството „Недко Недков – Овчарово“, което оперира в Добричко с голяма кравеферма и производство на млечни продукти.

Източник/ци: ТОП 20: Ето ги зърнарите с 60 млн. субсидии – сред тях арестуван за измами и бивш общинар - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!