Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Христов: Готови сме да възобновим преговорите с „Газпром”, но (НЯМАМЕ ЖЕЛАНИЕ, защото) приоритетите са за доставка на LNG – Затварят производства заради липса на синьо гориво

Газовата криза у нас: Затварят производства заради липса на синьо гориво


Майк Флин: Америка е превзета от комунисти
Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

В началото на септември очаквам интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация. Така служебният енергиен министър Росен Христов отговори на въпрос на БНТ относно газовата връзка. 

Противно на всички спекулации нашето правителство не само, че не опитва да спре интерконекотра, ами сме впрегнали около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок. Преди нас ситуацията просто е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация. 

Всички проблеми по документите вече са отстранени, вписването е вкарано наново и трябва да излезе в срок. По думите на министъра обаче това е най-малкият проблем и че правителството няма да си затваря очите за нередности по строежа. 

"По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта. Пожарната безопасност - няма как да пуснем обект който не отговора на системите на безопасност. Как можем да пуснем обект, до който не е изграден път, по който пожарната да стигне до него - това е пренос на газ. Други системи за контрол все още не функционират - някои са завършени частично, други са в процес на тестове. 

Министерството се е свързало със строителя - гръцка компания, върху която се опитва да увеличи контрола, но и да предостави експертна помощ, за да бъде завършена тръбата навреме. Росен Христов отново ще инспекитира строежа следващия понеделник.

Откакто сме дошли в министерството, не сме осъществявали контакти с "Газпром", заяви той и отново повтори, че руският доставчик е само една от възможностите, като ще бъде последен вариант на правителството за преговори. 

"Имаме им контактите, имаме преписката, ако се наложи, ще се свържем. Към момента приоритетите са за доставка на LNG". 

Той отново потвърди, че решение на МС е одобрено отпускането на заем на 800 млн. лв. на "Булгаргаз" с цел осигуряване на средства за закупуване на газ и оперативни разходи.

"Това е част от оперативната програма, изготвена от оперативния щаб и Министерството на енергетиката и вярваме, че така "Булгаргаз" ще може да посрещне нуждите си през идните месеци." 

Христов отново подчерта, че "Булгаргаз" не е в несъстоятелност и не е фалирала - проблемът е свързан с наличието на средства и възможността за разплащане. 

Министърът призна, че още е управител на 5 фирми, като има срок от 1 месец да приключи документалните процедури.

Газовата криза у нас: Затварят производства заради липса на синьо гориво

Най-големите индустриални предприятия, потърпевши от скока в цените на природния газ у нас, са заводите от химическата и стъкларската промишленост, както и тези в металургията. В единствения торов завод у нас, в който се произвежда амоняк, принудително спряха производството, а 61 от работниците вече са освободени. Какво предлагат големите индустриалци и представители на средния бизнес, за да оцелеят в тази ситуация, предава БНТ.

Торовият завод в Димитровград е един от най-големите работодатели в региона. За да работят мощностите тук, природният газ е не само енергоносител, но и основна суровина за производство на амоняк.

"12 100 мегаватчаса на ден са ни необходими, което при цена от около 300 лева, означава над 3 600 000 с ДДС или над 120 млн. на месец", каза Мирослав Иванов - изпълнителен директор на "Неохим".

"Ние не можем да работим с по-малка консумация, при нас няма как да получаваме 15 процента по-малко природен газ, защото тогава инсталациите трябва да спрат", обясни Стефан Димитров - председател на УС и изпълнителен директор на "Неохим".

В контролната зала, от където се управлява цялото производство на амоняк, обикновено работят 12 служители. В момента няма никой, защото производството е преустановено на този етап. Една част от служителите са в отпуск, а другите са пренасочени към други дейности.

Тази година плановият ремонт е започнал по-рано от предвиденото.

"Нашите планове бяха през август да продължаваме да произвеждаме своята продукция, но в следствие на неяснотата какво се случва с цените на енергоносителите, ние бяхме принудени и сме освободили 61 души. В момента персонала е 641 души, което е близо 10 процента", каза още Стефан Димитров.

Според ръководството на предприятието държавни компенсации, подобни на схемата с електроенергията единствено ще помогнат за запазване на работните места, но не и да се правят инвестиции. Генералното решение според тях е сключването на дългосрочни договори поне за година напред или подновяване на доставките по съществуващите такива с "Газпром експорт". Друга алтернатива може да бъдат доставки от Алжир или договори за втечнен газ. Малките предприятия също предлагат решение.

"Първата необходимост ни е да имаме яснота ще има ли газ или не, до кога и на каква цена, и второ - ако ние трябва да преоборудваме, да облекчат всички действия и мерки за бързото инсталиране или узаконяване на инсталациите", каза Николай Жеков - собственик на цех за конфитюри.

И докато във фабриката за конфитюри в Стряма могат да минат на друго гориво, то в димитровградския завод това е невъзможно. Затова очакват конкретни решения от страна на държавата следващата седмица, когато ще имат среща с експертите.

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Източник/ци: Христов: Готови сме да възобновим преговорите с „Газпром”, но приоритетите са за доставка на LNG

Газовата криза у нас: Затварят производства заради липса на синьо гориво

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!