Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вижте коя партия кани Бойко Рашков за депутат

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е получил предложение да стане депутат. Този път офертата идва от „Продължаваме промяната“, пише „Филтър“, като се позовава на свои източници.

Narod.bg припомня, че Рашков беше част от екипа на Кирил Петков като вътрешен министър и лично той е пожелал да го включи в листите за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври.

Рашков обаче още мисли над предложението и не е ясно дали ще приеме.

След падането на правителството и провала на плана да стане председател на КПКОНПИ Бойко Рашков изчезна от публичното пространство. Пред свои приятели той споделил, че на първо време смята да се върне към научвана си дейност в УНСС, където преподава наказателно право.

Той обаче не крие, че не се е отказал от личните си амбиции да оглави Антикорупционната комисия и да докаже на стария си враг Сотир Цацаров, че може да направи институцията работеща.

След 7 месеца в управлението Рашков е загубил тотално доверието на президента Румен Радев, който го назначи за силов вицепремер още в първото си служено правителство през 2021 г. Рашков работеше в правния екип на Радев, но след конфликта на президента с Кирил Петков мина на страната на ПП с надеждата да оглави КПКОНПИ, която ще му даде много повече власт.

Това обаче не се случи, а в политическите среди основната версия е, че с настояването на Петков и Василев именно Рашков да оглави КПКОНПИ всъщност са искали да провалят преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат във вече разпуснатото 47-о Народно събрание.

До гласуването на закона за новата антикорупционна комисия и избора на председател ще минат поне 4-5 месеца и не се очаква това да стане факт до Нова година, смятат запознати с процедурите в парламента.

По логиката на „Продължаваме промяната“ и лично на Кирил Петков за това време Рашков щял да бъде позабравен и било необходимо да бъде на повърхността, включително и с участие в предизборна кампания, а след това и в парламента.

Освен това лидерите на падналото правителство осъзнали вината си, че Рашков е похарчен с обречената си кандидатура за КПКОНПИ, и искали да се реваншират и да му дадат още един шанс. Дали бившият вътрешен министър ще приеме да влезе в следващото Народно събрание, ще стане ясно в близките две седмици. Със сигурност нямало да става член на партията, която едва вчера най-накрая беше регистрирана в съда.

Планът е да бъде част от гражданската квота, която се очертава да е широко представена в листите им.

„Договорката е Рашков да влезе в парламента с обещанието, че ако има мнозинство, ще го направят шеф на КПКОНПИ и ще освободи място за друг от листите, а ако няма, ще остане народен представител. Това устройва и двете страни“, коментира бивш депутат, който със сигурност ще бъде част и от следващия парламент. Според него влизането на Рашков като народен представител ще му осигури и имунитет, защото от няколко места се носи информацията, че прокуратурата ще започне разследване срещу него по сигнал, който скоро ще бъде входиран.

Скоро се очаква в МВР да бъдат освободени най-приближените кадри на Рашков, който се конкурираше с настоящия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев за председател на КПКОНПИ.

Демерджиев дори бе назначен за негов заместник преди няколко месеца, но отказа да встъпи в длъжност, защото още тогава е знаел, че от президентството го готвят за титуляр на поста.

Източник/ци: Избори в Narod.bg: Вижте коя партия кани Бойко Рашков за депутат - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!