Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Служебният министър на енергетиката уличи Асен Василев в лъжа: Получаваме руски газ чрез посредници


Асен Василев

Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и от други търговци. Твърдението на бившия финансов министър Асен Василев е неточно. 

Това обяви пред БТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов, помолен да коментира изявлението на бившия финансов министър Асен Василев, че България не получава руски газ чрез посредници. 

Министър Христов уточни, че сега не купуваме директно от „Газпром“, но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски. 

"Ние сме експертно правителство и разглеждаме абсолютно всички възможности за доставка на газ, включително и възобновяване на доставките от „Газпром“, обяви Росен Христов пред БТВ.

Приоритетно гледаме алтернативни доставчици, но ако се окаже, че те не са достатъчни, няма да съм аз министърът, който ще остави населението на студено през зимата“, заяви Росен Христов.

По думите му условията, които Русия поставя към нас, са тези, които са поставени към други европейски държави и които те изпълняват.

Няма да се отклоним от европейската политика. Купуването на газ от „Газпром“ не означава, че излизаме от рамката на ЕС, няма да приемем различни условия от тези, които имат Германия и други държави от ЕС“, допълни Росен Христов.

"Газпром" доставя днес за Европа през Украйна с 300 000 кубични метра повече газ от вчера

"Има вече направени анализи на всички рискове, така че, ако започнем преговори, ние ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да бъдат стабилни, на оптимална цена и с максимална сигурност", каза още той.

Росен Христов заяви, че сега не купуваме директно от „Газпром“, но част от газа, който пристига в България от други търговци, е руски.

Христов обясни, че има направени анализи на всички рискове и ако започнат преговори, ще се адресира всичко, което е критично за страната, така че доставките да са стабилни.

"Фалити не трябва да се очакват. Приоритетите на министерството са ясни - максимална диверсификация на доставчиците на газ, така че да обезпечим количества и цена. Вярвам, че ще се справим. Можем да очакваме пазарна цена, при която да не се изпада в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращите цени", каза още служебният министър.

Според него диверсификацията е добър инструмент - "много хора я разбират като да заменим руския доставчик с друг, а тя е да намерим много доставчици, за да има конкурентни условия".

Христов посочи, че "Булгаргаз" е можел да реагира по-добре на задаващата се криза: "Кризата беше ясна още април. Четвърти месец сме в тези затруднения. Не мога да кажа, че "Булгаргаз" е реагирал максимално добре и бързо, дължи се на липса на подготовка, сигурност, информация".

По думите му обаче "Булгаргаз" не е единствената компания в света, която не е успяла да реагира.

"Много компании не успяват да реагират толкова дълго на промяната, други изчакват и поемат риск. Много трудно е да се каже кое е правилното решение. Но Булгаргаз са можели поне да резервират слотове и да следят ситуацията по-отблизо", допълни критично той.

Христов е категоричен, че правителството се опитва да осигури газ до края на отоплителния сезон.

Относно офертата за седемте танкера с газ министърът заяви, че министерството е помолило за отсрочка от две седмици и "ако не се съгласим - офертата отпада. През това време трябва да намерим слотове и алтернативи, за да сравним цената".

Сметките за природен газ за битовите потребители няма да скочат с 60%, обясни Христов. Той добави, че битовите потребители са донякъде защитени, тъй като те са на регулирания пазар. Това съвсем не е така за индустриалните потребители, които ще усетят поскъпването на газ, а ние ще го усетим през поскъпването на техните услуги и стоки.

Източник/ци: Служебният министър на енергетиката уличи Асен Василев в лъжа: Получаваме руски газ чрез посредници

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!