Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Явор Дачков: Кирил Петков и Асен Василев са отговорни за престъплението с газа. Сега се опитват да прехвърлят своята вина на

"ПП агресивно се опитват да прехвърлят вината за енергийната криза, в която хвърлиха България, върху служебния кабинет. Последствията от техните политики ще се проявят след два-три месеца. Зимата ще е тежка. За тях е важно да кажат, че за това е виновна мафията и Румен Радев, който я върна... Много е важно за изборите да си дадем сметка какво правят илюзиите в политиката. Много хора се подлъгаха по телевизионния чар на Кирил Петков и Асен Василев и това потопи страната ни в тази енергийна криза". 

Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков. 

И призова Румен Радев и управляващите да покажат истината, "тъй като такова престъпление не се е извършвало в последните десетилетия у нас - заради личната облага да оставиш един народ без сигурни доставки на газ и да го накараш да плати за твоята печалба от собствения си джоб".  

"В историята с газа няма нито политика, нито идеология. На Асен Василев и на Кирил Петков не им пука за Русия и за Владимир Путин. Те са на страната на силните на деня - в момента това са САЩ. Когато дойдоха на власт, веднага смениха ръководството на "Булгаргаз". Още тогава са започнали да работят за спиране на договора с "Газпром". И прекратиха плащанията към "Газпром", който в отговор спря доставките на газ. Тук е важно да се подчертае, че заради санкциите и запорите на руските сметки по света, Русия се принуди да предложи друга схема на плащане. С нея се съгласиха повечето от европейските страни. В момента Германия, Австрия, Италия и натовска Турция нямат проблем да плащат по нея. Кирил Петков и Асен Василев използваха това, за да спрат плащанията и да предизвикат спирането на газа, лъжейки, че руската страна не си изпълнява договора. После веднага се обърнаха към посредниците (които ГЕРБ отстрани преди 10 години) и газът стана по-скъп. За август със 60%, а за последните няколко месеца с 90%. Посредниците продължиха да доставят руски газ, но с 30 % по-висока цена. Това може да се обясни само с комисионни, които се делят под масата. Няма друго разумно и логично обяснение. Освен това Кирил и Асен не успяха да направят алтернативни поръчки. Историите за седем танкера се оказаха лъжа. Танкерите са три и няма къде да бъдат разтоварени. "Промяната" остави това на служебното правителство, за да може да обвини него за собствения си хаос. Всеки енергиен експерт ще ви каже, че специалните места (наоколо само в Гърция и Турция) на които се разтоварва и дегазифицира втечнения газ са заети за месеци напред. Абсурдно е едно правителство да поръча доставка на газ, но да не осигури мястото за доставка и обработка. Тези хора не осигуриха енергийната сигурност на България, разрушиха я и опитват да припишат това на президента и на минали управления". 

"Тези дни Васил Велев публикува цените на газа в някои страни в момента:

- 151 $/MWh в  България
-   44  $/WVh в Сърбия
-   66  $/WVh в Унгария
-   82  $/WVh в Гърция

България внася газ от Русия не от любов, а защото е най-евтино и сигурно. Да не мислите, че Борисов, Станишев, Иван Костов или царя нямаше да внасят втечнен газ от САЩ, ако беше изгодно?", попита риторично журналиста и добави:

"Топлофикация "София" е вторият най-голям потребител на газ в страната. Това означава, че столичани ще плащат много по-скъпо за парно само заради тази авантюра на Кирил Петков и Асен Василев. застрашени от фалит са цели индустрии и малки бизнеси, които работят с газ, а цените на всички стоки и сулуги, свързани със синьото гориво вече се качват главоломно. Всички българи плащаме от джоба си заради Кирил и Асен. Това е преспъление."

В предаването "12+3" той допълни: 

"Корнелия Нинова се доближава до Кирил Петков и Асен Василев по лъжи, мислех, че е по-качествен и отговорен политик. Да казваш отговорно, че не изнасяш оръжие за Украйна, докато Украйна ти благодари в официален клип, че си ѝ дал оръжие; да излизат документи със заснето българско оръжие на място на бойните действия, е безобразие. Електоратът на БСП трябва да си помисли дали да гласува отново за Корнелия Нинова. Тя беше вицепремиер в правителство, което спря доставките на газ от "Газпром", изгони 70 руски дипломати от България и продаде оръжие на Украйна за 1 млрд. лева. с нейния подпис.

Разочарованите леви гласове ще отидат донякъде във "Възраждане" и донякъде в маргинални партии. Костадин Костадинов се държи най-адекватно от политическите лидери, друг въпрос е, ако вземе властта, дали ще може да изпълни това, което говори. Той прави грешка, като мисли, че ще управлява самостоятелно". 

Дачков прогнозира ниска избирателна активност по време на изборите през октомври. 

"Не съм оптимист за съставяне на кабинет през октомври. Разликата между ПП и ГЕРБ е много малка. Бойко Борисов няма да се съгласи тези двамата да му скачат по главата. Зимата ще е изключително тежка. Който и да поеме властта, на пролет ще е охулван, и то до голяма степен заради наследството, което Промяната остави. Без ГЕРБ и ДПС стабилно управление няма да има, тъй като те са двете партии със стабилно поведение и с твърд електорат. Другото е пълен хаос". 

Интервюто с Явор Дачков можете да чуете в звуковия файл. 

Източник/ци: Явор Дачков: Кирил Петков и Асен Василев са отговорни за престъплението с газа. Сега се опитват да прехвърлят своята вина на президента и служебното правителство | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!