Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на "Булгаргаз" за разрива с "Газпром": Мислехме, че е шега

Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена. Това прогнозираха председателят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов след открито заседание на комисията за определяне на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво, съобщава БНТ.

Общественият доставчик "Булгаргаз" се оказал неподготвен за разрива в отношенията с "Газпром" и беше разкритикуван от председателят на КЕВР Иван Иванов, че не е взел мерки навреме. "Ами не, в интерес на истината си мислехме, че това е шега", каза Людмил Йоцов.

"А не може да си мислите така, знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от категорично правило, така че по принцип, нека да завърша г-н Йоцов, по принцип още след 1 април, защото указът излезе след 31 март, и на първи април получихте първото писмо от "Газпром експорт", те ви предупредиха, вие не сте вярвали, но вие като ръководител на голямата газова компания на България, е трябвало да се задействате не само с питане към МС", каза Иван Иванов.

"Не искам да си мислите, че не сме пробвали, пробвали сме, но нямаше възможност, каквото сме могли сме направили", каза Йоцов. 

Подобна обаче и ситуацията в момента, компанията няма все още яснота откъде ще купи природен газ през септември. Заради забавеното заявление за цена на газа през август дружеството днес беше глобено от КЕВР. 

"Получавам не само обаждания, оплаквания, преди всичко от българския бизнес, защото се оказва в първите 12 дни, предишния месец и за този месец, те нямат цени, по които да правят сделки", каза Иванов.

От "Булгаргаз" признаха, че до момента единствените сигурни доставки на синьо гориво са от Азербайджан, водят се преговори и с неназована американска компания, но за в бъдеще.

"Проблемът е това, че те нямат достатъчно капацитет в момента. Капацитетът, който имат те, са сключили дългосрочни договори след 2027 година, могат да ни осигурят дългосрочен договор за 15-20 години, ние можем в момента да го сключим, но не знаем колко е уместно", каза Людмил Йоцов. 

Дружеството иска за този месец увеличение на цената на природния газ с 60%. Най-вероятно то ще бъде одобрено от КЕВР на 12 август. 

"Аз съм оптимист, както до момента "Булгаргаз" е осигурявал газ, аз си мисля, че така и за октомври, ноември и декември ще осигури", каза Йоцов. 

"Аз също считам, че ще има достатъчно газ, цената е отделен въпрос, но важното е, че газ ще може да се осигури", потвърди Иван Иванов

Срещу повишаването на цената на газа преди заседанието на КЕВР акция проведоха от гражданското сдружение "Изправи се.БГ", които занесоха в регулатора студени стари радиатори. 

"Апелирам да бъде направен анализ на договора с "Газпром", защото неустойката, която грози България за неполучения газ е над 1 млрд. лева", каза Мая Манолова. 

Манолова призова още да бъдат проведени публични търгове за купуването на синьо гориво, така че да не се налага толкова голямо поскъпване. 

Източник: БНТ

Източник/ци: Шефът на "Булгаргаз" за разрива с "Газпром": Мислехме, че е шега | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!