Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на швейцарската енергийна комисия съветва за свещи и дърва за огрев през зимата

Вернер Лугинбюл, ръководител на Швейцарската федерална комисия по електроенергия (Elcom), не изключва възможността да се наложи временно изключване на електричеството през зимата. "В Европа има недостиг на електроенергия. През зимата тя може да бъде изключена и в нашата страна" - ръководителят на Elcom съветва да се запасите със свещи и дърва за огрев. 

Председателят на Федералната комисия по електроенергия (Elcom) Вернер Лугинбюл не изключва възможността през зимата в Швейцария да се спира електричеството за часове. Но добавя: "Подобна ситуация би била управляема."

Това е най-лошият сценарий, каза той в интервю за "NZZ am Sonntag". "В такъв случай със сигурност е препоръчително в къщата да има достатъчно свещи. А тези, които имат печка на дърва, трябва да се запасят с достатъчно дърва за огрев."

В момента електроенергията се използва "напълно безразсъдно". "Тя винаги е там и ние просто се нуждаем от нея. Ако сме малко по-наясно с това, че постоянното подаване на електроенергия не е нещо естествено, бихме могли да постигнем много", казва Лугинбюл. В момента той проучва дали големите потребители биха били склонни временно да намалят производството си. "Това е най-ефективният инструмент, в който се крие и най-големият потенциал.

Недостигът на електроенергия не се приема достатъчно сериозно

Лугинбюл критикува политиците, че не са взели достатъчно насериозно предупрежденията, които Elcom отправя от години, за недостиг на електроенергия през зимата. Войната в Украйна обаче изостри ситуацията повече, отколкото дори Elcom очакваше.

"Ситуацията през последните месеци показа, че трябва да се заемем с въпроса за сигурността на доставките много по-решително и категорично", каза Лугинбюл.

Съществуваше риск Европа да се сблъска с мащабен недостиг на електроенергия и газ. Това би означавало също, че Франция - иначе основен доставчик - вече няма да бъде източник на електроенергия през зимата.

Според Лугинбюл в зависимост от ситуацията Германия и Италия могат да се окажат под въпрос като доставчици. Новите аварийни резерви на швейцарските водохранилища ще бъдат достатъчни за най-тежките затруднения само за две до шест седмици. 

Източник: nau.ch

Източник/ци: Шефът на швейцарската енергийна комисия съветва за свещи и дърва за огрев през зимата | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!