Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Призоваха румънците под 40 г. да се запасят с таблетки с йод

/КРОСС/ Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24.

"Призовавам всички, всички хора на възраст под 40 години, да отидат възможно най-скоро при семейния лекар, от когото да получат рецепта за таблетки калиев йодид", каза Рафила днес в отговор на журналистически въпрос.

Министърът добави, че в цялата страна има 2500 аптеки, в които тези хапчета се предлагат, и хората могат да ги вземат безплатно с рецепта.

Запитан дали има търсене на йодните таблетки, здравният министър не даде категоричен отговор. Той посочи обаче, че с изострянето на обстановката в Украйна е възможно търсенето да се увеличи.

Изявлението идва в момент, когато руските сили отново бомбардираха атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна. По данни на украинските власти при нападението в неделя са били поразени три радиационни датчика, отбелязва Диджи 24.

Таблетките калиев йодид трябва да се приемат само от лица под 40 години в случай на ядрена авария в рамките на 24 часа след аварията, напомня телевизията.

Източник/ци: Призоваха румънците под 40 г. да се запасят с таблетки с йод - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!