Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мръсните тайни на ресторантите: Какво крият от вас

От това кога не трябва да поръчвате риба и морски дарове до ястия, които никога не е добра идея да хапвате...

Лятото е и най-предпочитаното време за обикаляне по ресторанти, защото в жегата и в атмосфера на релакс едва ли  дори най-добрите домакини имат желание да се въртят около печката, а и не е никак трудно да се намери причина да се „почерпите“. Има обаче някои вътрешни тайни, които може да не ви харесат, но са добър съвет за всички бъдещи поръчки.

Никога не поръчвайте морски дарове в понеделник

Ако сте любители на рибата или морските дарове, тогава трябва да знаете, че най-лошият ден за поръчка е понеделник. Повече от 80% от ресторантите, дори тези на морето, не доставят прясна риба в първия ден от седмицата, а предпочитат да похарчат останалата от уикенда. Освен това, ако сте се спрели на ястие, пържено в олио, най-вероятно ще получите риба, пържена в старо олио.

Ето защо е за предпочитане да изчакате вторник и други дни от седмицата за морски деликатеси, казва известният готвач Антъни Бурдейн пред Glamour. Той съветва никога да не се поръчват морски дарове в ресторант, който е на повече от 30 километра от морето, и смята това за логично, тъй като тази риба е предимно замразена и затова е твърде скъпа и не толкова вкусна.

Къде какво да хапнем

За предпочитане е да посещавате ресторант, който е специализиран в определена кулинарна област. Например, кебапчииницата е логичният избор да си напълните стомаха с вкусни кебапчета или пържоли, в италиански ресторант с паста и пица, а в китайски ресторант с азиатски специалитети... Причината за това е, че тези храни и продуктите в тях "вървят“ най-много и са най-пресни. Освен това, готвачите вероятно не са толкова опитни в приготвянето на други ястия, така че освен от качеството, бихте могли да останете разочаровани и от вкуса на храната.

Измийте си ръцете след като докосвате менюто

Менютата, които се дават на гостите, никога не се почистват, така че са развъдник на бактерии. Затова, след като го прелистите и изберете с какво да си доставите удоволствие на стомаха, е добре да си измиете ръцете, казват сервитьорите. Ако менютата не изглеждат толкова мръсни, че да всяват паника, ще ви убеди скорошно американско изследване, според което в менюто има средно около 185 хиляди бактерии. Нито солниците, нито оливерниците са прекалено чисти, затова е добре да ги пипате със салфетка.

Тоалетната е огледало на кухнята

Санитарният възел във всеки ресторант е добър показател за това как изглежда кухнята, убедени са експерти. За да прецените чистотата на ресторанта, просто отидете до тоалетната. Ако е мръсна и неподредена, само си представете как изглежда кухня, която гостите не могат да видят, пише Reader's Digest.

Източник/ци: Мръсните тайни на ресторантите: Какво крият от вас - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!