Спецов уволнен, давал невярна информация! Борис Михайлов става изпълнителен директор на НАП

Вече бившият шеф на данъчните в официално предоставяната информация подавал разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

Това съобщи Правителствената информационна служба.

Причината е "съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите", обявиха от кабинета.

Постът му ще заеме Борис Михайлов.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи.

След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създават риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета.

Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

Не се споменава кое е конкретното дружество, но по-рано днес върнатият наскоро начело на КЕВР Иван Иванов заяви пред bTV, че "Булгаргаз" дължи данъци на стойност 105 млн. лв. към НАП. Малко по-късно новият директор Борис Михайлов потвърди, че става въпрос именно за "Булгаргаз".

Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП, каза пред бТВ Румен Спецов.

Министърът на финансите му е съобщил за отстраняването, а решението е на Министерския съвет.

Междувременно се разбра, че прокуратурата разследва бившата фирма на доскорошния шеф на НАП Румен Спецов още от 2021 г. За това потвърди зам.-градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова пред в. "Сега".

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов.

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

Източник/ци: Спецов уволнен, давал невярна информация! Борис Михайлов става изпълнителен директор на НАП

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!