Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цончо Ганев: Изправени сме не пред газова криза, ние сме пред колапс

Калин Каменов, Fakti.bg

Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев встъпи в длъжност. Как гледат на него от партия „Възраждане“. Пред ФАКТИ говори Цончо Ганев.

- Г-н Ганев, какви са очакванията Ви към служебния кабинет?
- Този кабинет, както и всички други служебни кабинети, имат една основна задача. Тя започва и свършва с това да гарантират провеждането на честни избори. Последните две служебни правителства на Радев гарантираха точно това. Факт е, че той управлява два пъти и неговият вътрешен министър Бойко Рашков гарантира именно това – да се прекратят колкото може схемите за купуване на гласове.

- Очаквате ли сега министър Иван Демерджиев да продължи това?
- Искрено се надявам. Когато бяхме на консултации при президента, изрично посочихме това, че той трябва да гарантира честен вот. Държавният глава пое този ангажимент. Друго важно нещо за предишните правителства на Радев е темата по отношение на ковид кризата. Както е факт, че прекъснаха схемите за гласове, така е факт и това, че правителство на Радев въведе Зеления сертификат. Това е тежко ограничение, което въведе служебен кабинет. Сега имаме назначен служебен здравен министър, който през изминалите години заставаше зад тезата за изключително строги мерки, карантини, маски навсякъде и т.н. Заявките на този здравен министър са обаче в точно тази посока. От „Възраждане“ няма как да приемем това. Не смятаме, че е нормално при почти 40 градуса навън да се налагат ограничителни мерки. И ще се противопоставим.
Също така не смятаме, че служебният кабинет ще имат куража да оправи отношенията ни с Русия, за да започнем да получаваме така нужните ни енегроносители.

- Това е четвърти служебен кабинет на президента Радев… Как виждате неговата роля?
- Надяваме се, че сега ще се прекърши гръбнакът на купуването на гласове. Без да бъдат организирани честни избори, няма как да имаме реална демокрация.

- Пред служебния премиер Гълъб Донев има различни предизвикателства, но водеща тема е газовата криза. Ще студуваме ли зимата?
- То не е само газът. Атомната ни енергетика също е зависима от Русия. Ние може да имаме подсигурени договори за гориво за ядрената ни централа, но 6-и блок излиза в планов ремонт есента. Ако Русия откаже да достави нужните резервни части, какво става? Аз ще ви кажа – затваряме ядрения си блок. Същото се отнася и за 5-и блок. Просто периодично си има неща, които се профилактират. Безумие е това, което си позволи на изпроводяк да говори Кирил Петков и да докара у нас „Уестингхаус“, да обяснява, че ще прави диверсификация на ядреното гориво.

Това е безумие, което буквално не искам да коментирам, защото касае ядрената ни безопасност.

Имаме проблем и с ТЕЦ „Марица-Изток“, защото и тя е строена по руска технология и частите не можете да ги купите от плод и зеленчук. Енергетиката ни, „Лукойл“, доставките на петрол и т.н. зависят от Русия. В парламента гласуваха санкции срещу Русия и само „Възраждане“ се противопостави. Това правителство и тази коалиция, начело с Кирил Петков, наложиха и искаха да инициират още по-тежки санкции на Русия. Ние първи затворихме въздушното си пространство и пристанищата си за руски кораби.

- Това е така, защото за Русия не може да се каже в момента, че е надежден партньор…
- Когато ответната страна наложи контрасанкции, се казва, че не е коректен партньор. Айде моля ви се. Целият Европейски съюз води война срещу Русия и доставя оръжие. Ние доставяме оръжие. Нека не се лъжем. Това, че Корнелия Нинова лъже от трибуната, че не доставяме оръжие, не е така. Доставяме оръжие до границата с Украйна и после пратките влизат в Украйна. Когато доставяш оръжие, когато обучаваш украинската армия да води война, ти водиш война. И сега последва реакция, че не е коректен партньор, когато ответната страна години наред е търпяла и сега каже: „Няма да ви доставяме газ!“ Това е война и има последици.
И затова от „Възраждане“ казваме, че на България не и е мястото в този конфликт. Ние не можем да си го позволим.
Никой от нас не иска да е зависим било то от САЩ, Русия, Турция и т.н. В момента обаче сме зависими, без значение какво искаме. Ако Русия спре доставките на петрол, ние затваряме всичко. Няма как да преработваме друг петрол. И за газа още нещо. Хората си мислят, че газ трябва най-вече на „Топлофикация-София“. По-малко хора знаят, че и „Лукойл“ не може без газ. Компанията е най-големият ползвател на газ. Изправени сме не пред газова криза, ние сме пред колапс.

Когато на този фон хранилището в „Чирен“ е пълно на 47%, хората е добре да знаят, че в него газ държат и частни фирми.

Че то не е изцяло с държавен газ. 1/3 от газта в него е на фирми, които търгуват със суровината. Има и санитарен минимум, под който не може да падне нивото в хранилището. И така се оказва, че количествата вътре няма да стигнат за нищо.
Идва един най-позорен премиер и казва, че има 7 кораба. Няма 7 кораба. Колкото имаше и два. Някой да ги видя тези два кораба? Никой не казва, че няма къде да ги разтоварим, защото нямаме договор за пренос с Турция. И никой не казва каква е цената, коя е фирмата, която доставя. Нещата са много сериозни. Министерски съвет единодушно, с четирите министри на БСП, решиха да прекратят договора с „Газпром“ и да спрат да плащат в руската банка с долари.
А Германия какво прави без руски газ? Изключват осветление и отопление още сега, за да пестят.

Подготвят се за студена и фалираща зима.

И на този фон бодряшки Кирил Петков и Корнелия Нинова заявяват, че сме се подсигурили. Не е така. Ние трябва да казваме истината такава, каквато е. И тя не е лицеприятна.
За това пак споделям, че служебното правителство няма да има нужния кураж да оправи отношенията с Русия. И като Русия не е надежден партньор, надеждно ли е да се изгонят 70 служители на руското посолство. Да изгониш чистачката, да изгониш фризьорката и да кажеш, че ще видиш сега как онази ще си оправя прическата. Това сериозно ли е, държавническо ли е. Трябва да сме готови сега да плащаме цената за безумните Кирил Петков и Корнелия Нинова.

- Какво оставяте зад гърба си в 47-то НС?
- В 47-ия парламент ние, от „Възраждане“, направихме за първи път нещо, което вече 33 години не се е случвало. А именно в парламента да има партия, която с всяко свое действие да защитава поетите ангажименти преди изборите. Има хора, които не харесват „Възраждане“. Няма значение. Различни хора сме, различни виждания. Това е красивото и хубавото на демокрацията. Ние, от "Възраждане", показахме последователност и пълно съответствие между думи и дела. Лошото е, че българският народ е обезверен вече 33 години.

Когато една партия влезе в парламента, променя вижданията си с гръмкия лозунг, че в името на България ще направи компромис.

Видяхме и тази четворна коалиция на компромиса, която събра „Демократична България“ и БСП. Едните обясняват за другите, че са сини утайки, а другите, че първите били комунистически отрепки. И управляват заедно. От „Възраждане“ показахме, че може да застанем зад думите си, зад обещанията си и зад посланията си. Това никой не може да ни го отрече.

- Ваш депутат напусна партията. Какви изводи си направихте?
- Изводите за нас са, че т.н. „граждански квоти“ не са добро нещо. Станахме свидетели на това, че някой пише и говори едно, а в парламента вече намира стимули и 1 милион "причини", за да отстъпи от думите си. Ще се върна на думите си от по-горе. 33 години гледаме как някой, който влезе в парламента, първо говори едно, а после прави друго. За нас изводите са ясни. Извиняваме се на нашите избиратели с този избор да вкараме депутат от гражданска квота в лицето на Елена Гунчева. Намерила е 1 млн. "причини" да направи това, което направи, да се опозори самата тя. Нашата група остана монолитна и гласувахме така, както го прави опозиционна партия. Граждански квоти повече няма да има във „Възраждане“.

- „Възраждане“ отивате сами на избори или в коалиция?
- Няма как да участваме в коалиция. Преди да влезем в 47-я парламент имахме предложение от парламентарно представени партии да ни дават избираеми места, но ние отказахме. Нашият път е ясен и точен. Ние сме отворени за разговори с всеки, който приема национално отговорните интереси. На изборите сме самостоятелно.

Източник/ци: Цончо Ганев пред ФАКТИ: Изправени сме не пред газова криза, ние сме пред колапс ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!