Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кабинетът призна: Нито газ, нито танкери има, а "Булгаргаз" няма пари да ги купи

Венцислав Михайлов

Служебният министър-председател Гълъб Донев обяви на брифинг в Министерски съвет, че е създал междуведомствен кризисен щаб за енергетиката със задача да "предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, да предложи механизми за контрол и снижение на цените на горивата и електроенергията".

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, представители на работодатели, синдикати, КЕВР.

Министърът на енергетиката Росен Христов очерта проблема като заяви, че газ няма, а "Булгаргаз" няма пари да го купи.

Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта. Тя включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири.

Това разкри на брифинг в Министерския съвет служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Преди дни бившият премиер Кирил Петков съобщи, че правителството му подписва договор за доставка на втечнен газ, с който по думите му до април ще бъде подпомогната енергийната система на страната. "Така решаваме съществена част от гарантирането на енергийната сигурност и правителството улеснява следващия кабинет", подчерта тогава експремиерът.

Росен Петков обясни, че няма осигурени слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали. Тоест в момента трябва да намерим начин, вероятно със закупуване от трети страни слотове за разтоварване, което допълнително ще оскъпи значително цената до България", обясни той.

Цената на газа от Азербайджан, която беше първоначално съобщена като четири пъти по-ниска, от последните няколко дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества, допълни служебният министър.

Има сериозна финансова криза в "Булгаргаз" и невъзможност компанията да се разплати дори с тези договорени количества. Затова сме на денонощен режим на работа в министерството, категоричен беше Петков. В момента се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи частично нуждите на страната до края на годината и отоплителния сезон.

"Булгаргаз" е доставял чрез посредници руско синьо гориво на завишени цени, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред БНТ. Той съобщи, че още днес ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ. Шефът на регулатора предлага три варианта за излизане от кризата.

Източник/ци: Кабинетът призна: Нито газ, нито танкери има, а Булгаргаз няма пари да ги купи ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!