Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Уволниха зам.-министър Иван Кръстев, уредил 3,8 млрд. лв.

Автор: Теодор Искренов

Новият социален министър Лазар Лазаров заби нож в гърба на своя колега в миналите служебни и в редовното правителство „Петков“ - зам.-министъра на труда и социалната политика Иван Кръстев, като го уволни, научи Lupa.bg.

Преди ден именно старозагорецът Иван Кръстев успя да осигури 3,8 млрд. лева от Европа за заетостта у нас за следващия програмен период, а за награда бе изхвърлен от поста.

Лошото е, че експертът е част от опозицията в БСП, не е от корнелианците, обясни нашият източник. Корнелия не успя да го махне, защото бившият министър Георги Гьоков не може за 5 стотинки работа да свърши, затова Иван Кръстев им беше нужен, но сега колегата му Лазар Лазаров го маха, ядосва се информаторът на Lupa.bg.

По-рано днес, преди да дойде новината за неговото освобождаване, Иван Кръстев съобщи следното:

"Страната в момента е в период на безпрецедентно ниска безработица. В Пловдивски регион например безработицата е под 2.8%, тук е и едно от най-ниските нива на младежка безработица. Изправени сме пред недостиг на работна сила, като виждаме потенциал в над 150 000 неактивни младежи, които по данни на статистиката не са нито в образование, нито в заетост. Те биха могли в тази ситуация в момента да търсят и да намерят подходяща за тях работа".

Министерството на труда и социалната политика може да помогне на младите хора и на потенциалните им работодатели чрез подходящи мерки за квалификация, за обучение, включително за субсидиране на работни места, за адаптиране нуждите на съответното предприятие.

Последното е изключително важно, за да могат, от една страна, фирмите да бъдат успешни и да намерят подходящия персонал, който да помага за тяхното развитие, а от друга страна - младите хора да имат не просто работа, а да имат гарантирани възможности за професионално и личностно развитие.

През следващия програмен период по програмата за развитие на човешките ресурси България ще разполага с бюджет над 3.8 милиарда лева, което е безпрецедентно голяма сума. Това са средства не само за заетост, а и за социално включване на уязвимите групи и допълващи дейности.

"Само за младежки дейности има отделна приоритетна ос с бюджет от над 730 милиона лева. Говорим за дейности по субсидиране на работни места, обучение, придобиване на квалификация. В контекста на цялата промяна на европейско ниво, така наречен двоен преход - цифров и зелен, ние акцентираме много значително върху дигиталния преход и върху дигиталните умения", посочи Кръстев само часове преди да бъде изхвърлен от поста.

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Уволниха зам.-министър Иван Кръстев, уредил 3,8 млрд. лв. - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!