Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев към министрите: Извадете цялата истина за АМ “Хемус”, дайте сигурност на доставките за газ!

Първият приоритет пред вас е да не се допуска страната да влезе в конфликт. Това заяви президентът Румен Радев при представяне задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца. Това стана на официална церемония на „Дондуков“ 2. 

Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията, каза Радев.

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация е обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС", каза Радев.

Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността, каза още той.

Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на военните ни сили.

Пряко следствие на войната е глобалната енергийна криза. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета - сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност на държавата и овладяване на цените.

Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за строежа на АМ "Хемус", ремонтът на язовирите и други крупни корупционни проекти. Очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж, каза още Радев.

Трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост и да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство.

Основната задача е организирането на изборите, допълни още президентът. 

Радев представи служебния министър - председател Гълъб Донев. В цялата си дейност е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции, каза Радев. Донев заемаше поста служебен социален министър в предишното правителство на Радев.

47-ото Народно събрание вече е в историята.

Указът на Държавния глава разпуска парламента от днес. Със същия документ президентът насрочи извънредни избори за 2 октомври.

С друг свой указ Румен Радев назначи служебно правителство, което от днес застава начело на държавата. 

Четвъртото служебно правителство на държавния глава запазва структурата на редовния кабинет и четирима вицепремиери ще застанат до служебния министър-председател - Лазар Лазаров, който ще отговаря и за социалната политика. Христо Алексиев, който ще е вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията. Иван Демерджиев като заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи и Атанас Пеканов, който се връща като вицепремиер по управление на европейските средства.

Всеки от министрите поотделно ще предаде ведомството, което е управлявал на наследника си.

Голяма част от имената в новия кабинет са били част от предишните три служебни правителства, назначени от Румен Радев. Гълъб Донев е бил част от всички тях като негов ресор е социалната политика. Сред другите познати имена в кабинета са Крум Зарков, който застава начело на министерството на правосъдието, Весела Лечева, която се отказа от борбата за 47-ия парламент заради конфликт с Корнелия Нинова, както и проф. Велислав Минеков, който отново поема културното министерство.

Източник/ци: Радев към министрите: Извадете цялата истина за АМ “Хемус”, дайте сигурност на доставките за газ!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!