Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Силите на НАТО в Косово в пълна готовност, в Прищина размислиха с промените след призив от САЩ

Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) са били приведени в бойна готовност и ще се намесят в конфликта, ако стабилността на страната бъде застрашена. KFOR също така в съобщение до медиите призовава Белград и Прищина към диалог и възстановяване на стабилността по мирен път.

Настоящият контингент на KFOR се състои от 3775 чуждестранни военнослужещи от 28 държави, предимно членки на НАТО и техни съюзници. Сред тях има и 30 български военнослужещи.

Междувременно стана известно, че Вашингтон е призовал косовските власти да отложат с един месец въвеждането на норми, които предизвикаха нов конфликт с местните сърби и Белград, след което косовското правителство реши да направи точно така - забраната за сръбските документи (която предизвика настоящото напрежение) ще бъде наложена от 1 септември вместо от 1 август.

Преди това бе съобщено, че полицейските части в общините в северната част на Косово са призовани за мобилизация.

Косовската полиция съобщи на страницата си във Facebook за изстрели от страна на сръбските протестиращи. "На някои места някои от изстрелите бяха насочени към полицейските части, но за щастие нямаше жертви", заявиха от полицията.

Генералният щаб на сръбската армия проведе разговори с командването на ръководените от НАТО Международни сили за сигурност в Косово (KFOR), съобщават сръбските медии.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се обърна към гражданите на Сърбия след среща в Генералния щаб и по повод последните събития в Косово и Метохия.

Вучич каза, че са приключили срещата, преди това генерал Мойсилович е разговарял с командващия на KFOR.

"Задълженията и на двете страни са приети. Имаше много лъжи и дезинформация. В полунощ командирът на KFOR ще отиде в Косовска Митровица и ще разговаря с косовския министър на общностите Горан Ракич - каза Вучич. Вярвам, че ще имаме добри новини. Надявам се, че утре ще има деескалация и че ще постигнем мир с нови компромисни решения - каза Вучич. Според него вероятно ни очаква най-голямата политическа битка в следващите дни. Искам да благодаря на тези, които подкрепиха Сърбия, дори и на тези, които бяха коректни и изразиха правилни възгледи. Искам специално да благодаря на представителите на Министерството на външните работи на Руската федерация, които реагираха по много коректен начин - каза Вучич, цитиран от pink.rs.

Според него се полагат усилия за успокояване на напрежението, защото това, добавя той, е най-важното. Колкото и да е трудно, няма да има капитулация и Сърбия ще победи - каза Вучич.

Преди това премиерът на Косово Албин Курти заяви, че следващите дни ще бъдат трудни, тъй като Косово е изправено пред "сръбски шовинизъм".

Той заяви също, че главните виновници за тази бъркотия са сръбският президент Вучич и директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович.

"Още преди да сме започнали да издаваме входно-изходни документи на граничните пунктове със Сърбия, незаконните сръбски структури в северната част на страната започнаха да блокират пътища и да стрелят. Те бяха предшествани от изявления, митинги и събрания в Белград. Там тези агресивни действия, които се случват днес, са планирани и провокирани. Вучич и Петкович са главните виновници за размириците.

Следващите часове, дни и седмици могат да бъдат трудни и проблематични. Сблъскваме се с познатия сръбски национален шовинизъм. Ще работим ден и нощ за вас като граждани и за нашата демократична република. И заедно успяваме да поддържаме реда и законността във всяко кътче на страната."

Премиерът на Косово Албин Курти изостря ситуацията в Косово и Метохия с постоянни провокации, заяви на свой ред сръбският премиер Ана Бърнабич пред агенция Танюг. "Курти е човек, чиято единствена политика е постоянното насилие и провокации. Курти е този, който доведе ситуацията дотук с лишаването на сърбите от граждански права, неспазването на споразуменията от Брюксел и откритото признание, че Прищина никога няма да спази споразуменията от Брюксел, както и с умишлено погрешно и избирателно тълкуване на старите споразумения", каза Бърнабич.

Преди това Косовската полиция съобщи, че е затворила два гранични пункта в размирния север, след като местни сърби са блокирали пътища и са стреляли по полицията в знак на протест срещу заповедта за смяна на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски в рамките на два месеца, предаде Ройтерс.

Четиринадесет години след обявяването на независимостта на Косово от Сърбия около 50 000 сърби, живеещи в северната част на страната, използват регистрационни номера и документи, издадени от сръбските власти, като отказват да признаят институциите в Прищина. Косово е признато за независима държава от повече от 100 държави, но не и от Сърбия или Русия, припомня Ройтерс.

Правителството на министър-председателя Албин Курти заяви, че ще даде на сърбите преходен период от 60 дни, считано от 1 август, за да получат косовски регистрационни табели, една година след като се отказа от опитите да ги наложи поради подобни протести.

Правителството също така реши, че от 1 август всички граждани на Сърбия, които посещават Косово, ще трябва да получат допълнителен документ на границата, който да им даде разрешение за влизане.

Подобно правило се прилага от властите в Белград спрямо косоварите, които посещават Сърбия. 

Източник: dnes.dir.bg

Източник/ци: Силите на НАТО в Косово в пълна готовност, в Прищина размислиха с промените след призив от САЩ | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!