Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин подписа нова морска доктрина на РФ: Националните интереси се простират по целия Световен океан

Желанието на САЩ да донимират в Световния океан заплашва националната сигурност на РФ, пише в документа

В Далечния Изток ще се изграждат корабостроителници за големи ледоразбивачи и самолетоносачи за бойния флот. На Черно море ще се развива яхтен туризъм. За района на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да преминават през леда

Руският президент Владимир Путин подписа днес в Петропавловската крепост на Санкт Петербург новата морска доктрина на Русия. Това стана на церемония преди официалния тържествен парад по повод Деня на Военноморския флот на РФ.

В доктрината е записано, че националните интереси на Руската Федерация се разпростират по целия Световен океан. "Националните интереси на РФ като велика морска държава се простират по целия Световен океан и Каспийско море. Те се формират с отчитане на предизвикателствата и заплахите срещу националната сигурност на РФ в Световнияи океан, общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на РФ, както и суверенитета и националните интереси на другите държави", пише в документа, цитиран от ТАСС.

Съгласно доктрината в националните интереси на РФ в Световния океан влизат осигуряването на независимостта, държавността и териториална цялост, суверенитета на страната, съхраняването на статута на велика морска държава, развитието на морския потенциал и укрепване на отбранителните способности, обезпечаване свободата на корабоплаването, риболова и научните изследвания, сигурното функ;иониране на морските тръбопроводни системи, екологичната сигурност, рамвитието на Арктическата зона и Северния морски път и т.н.

"Комсомолская правда" резюмира 55-страничния документ и открои основните насоки в него:

1. Националните интереси на Русия на първо място са съсредоточени върху: Крайбрежната морска зона на цялата територия на страната; Източното Средиземноморие; Черноморските, Балтийските и Курилските проливи; световните водни търговски пътища.

2. Желанието на САЩ да донимират в Световния океан заплашва националната сигурност на Русия.

3. Рискове съществуват заради зависимостта на РФ от морската търговия, тъй като срещу руските съдове се въвеждат санкции.

4. Но тъй като в голямата си част световната търговия върви по вода, Русия ще развива своите пристанища и ще строи нови съдове.

5. Пространствата в Арктика така и не са поделени окончателно - това може да означава трудности, тъй като и други държави са готови да оспорят на Москва контрола над Северния морски път.

6. В държавна цел се превръща популяризирането на превозите по Северния морски път.

7. РФ ще се стреми да преработва уловените количества риба на своя територия, а не да я продава зад граница.

8. В Далечния Изток ще се изграждат корабостроителници за големи ледоразбивачи и самолетоносачи.

9. На Черно море ще се развива яхтен туризъм.

10. За района на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да преминават през леда. 

Русия ще укрепи позициите си в Арктика, едновременно в икономически и военен план, предвижда още Морската доктрина.

Арктика е на път "да се превърне в регион на международна конкуренция, не само от икономическа гледна точка, но и от военна", се посочва в тази доктрина, подписана с голяма тържественост по време на военноморски парад в Санкт Петербург. В съответствие с тези фактори Русия ще укрепи "водещите си позиции в разработването и усвояването на Арктика" и нейните минерални ресурси и ще гарантира своята "стратегическа стабилност" в тази зона усилвайки военния потенциал на Северния и Тихоокеанския си флот, уточнява документът.

Новата Морска доктрина предвижда създаване на бази за материално-техническо осигуряване (БМТО) на руския военноморски флот в Червено море и Индийския океан. В документа като един от приоритетите на руската морска политика е посочено "запазването и поддържането на военноморското присъствие на Русия в района на Персийския залив въз основа на БМТО в Червено море и Индийския океан", отбелязва ТАСС.

"Приоритет на националната морска политика в региона на Индийския океан е развитието на стратегическо партньорство и военноморско сътрудничество с Индия, а също така разширяването на взаимодействието с Иран, Ирак, Саудитска Арабия и други държави", гласи новата доктрина.

В документа се предвижда "осигуряване на транспортна достъпност на Калининградска област чрез функциониране на фериботна връзка от морските пристанища Уст Луга и Санкт Петербург". Като още един приоритет се извежда развитието на военното сътрудничество с военноморските сили на каспийските държави. В документа се предвижда развитие на корабостроителния сектор на полуостров Крим и в град Севастопол.

Друг приоритет, изведен в документа, е "усъвършенстването и укрепването на силите на Черноморския флот, развитието на тяхната инфраструктура в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край".

Като основни предизвикателства и заплахи за националната сигурност и устойчивото развитие на Русия, свързани със световния океан в доктрината се посочват: "стратегическият курс на САЩ за доминация в световния океан и глобалното им влияние върху развитието на международните процеси, включително, свързани с използването на транспортните маршрути и енергийни ресурси на световния океан".

"Определящ фактор в отношенията с НАТО остават неприемливостта за Русия на плановете за придвижване към нейните граници на военната инфраструктура на алианса и опитите на блока да получи глобални функции", се казва в документа.

Президентът Путин утвърди и новия корабен устав на ВМФ. На първо място, се дават повече пълномощия на военните капитани при контактите им с чужби плаватени съдове.
В момента на тях им е забранено да предприемат каквито и да било действия, които могат да доведат до конфликт. Окончателното решение е на президента и на МВнР, затова капитанът е длъжен да отправи питане и да чака. Новият устав разширява пълномощията на капитаните.

Източник/ци: Путин подписа нова морска доктрина на РФ: Националните интереси се простират по целия Световен океан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!