Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ОБРАТ: Излезе нов служебен кабинет, пълен с врагове на Корнелия (ИМЕНАТА)

След броени дни президентът Румен Радев ще назначи поредния си служебен кабинет – четвърти откакто е на „Дондуков“ 2. Предходните два родиха нови звезди за политиката – Кирил Петков, Асен Василев, Стефан Янев, и бяха възприемани като „шарени“ – такива, които трябва да демонстрират единение между различни политики – имаше леви, десни, експерти, млади лица и лица от миналото.

Кои ще са новите титуляри в Министерския съвет – на фона на инфлационната криза, войната в Украйна, задаващата се нова COVID вълна и заявките на Румен Радев, че ще спасява газовите доставки?

Социален премиер, опозиционери на Корнелия Нинова, кадър на „Булгаргаз“, титуляри от старите служебни правителства и може би един сегашен министър.

Ето кои са имената, „донесени“ в кулоарите на МС и на парламента:

За премиер се спряга Гълъб Донев – неизменният министър на труда и социалната политика в служебните кабинети на Радев – за пръв път, в този на Огнян Герджиков; секретар на президента по демографията и социалните политики.

Атанас Пеканов отново се очаква да е вицепремиер по еврофондовете. Но този път се обмисля и да получи „портфейла“ на иновациите на Даниел Лорер.

Очаква се да има още един вицепремиер – Крум Зарков. Депутатът от левицата в последните четири парламента ще е и министър на правосъдието. Зарков бе опонент на лидерката на БСП Корнелия Нинова за поста й в партията, но Нинова се спаси като конгресът отказа „да констатира“ подадената по-рано заради изборния крах на партията оставка.

Илия Лингорски се спряга за министър на финансите. През юни финансистът, известен още от времето на НДСВ, встъпи като член на управителния съвет на Българската народна банка – с указ на президента.

За същия пост обаче се спряга и Любомир Дацов. Дацов бе кандидатът за министър на икономиката на „Има такъв народ“ – от времето, когато партията на Слави Трифонов предлагаше неуспешния си проектокабинет. Вече в 47-ото Народно събрание Трифонов замени Дацов като кандидат на партията за член на фискалния съвет –  в полза на сина на депутат от ИТН. Накрая бе номиниран за съвета от ГЕРБ.

Важен за произвеждането на избори е министърът на вътрешните работи. За такъв първоначално бе спряган бившият служебен министър и зам.-министър на правосъдието и нереализиран зам.-министър на МВР вече в редовния кабинет – Иван Демерджиев. Според източници на Клуб Z обаче е по-вероятно постът на Бойко Рашков да бъде зает от Венцислав Катинов – бивш шеф на Областна дирекция на МВР в Плевен, служебен зам.-министър.

Ключово ще е Министерството на енергетиката – с оглед критиките на Радев за липсата на сигурни газови доставки и намеците, че България трябва да преговаря с „Газпром“. За там, и то отдавна, се спряга освободеният от кабинета „Петков“ шеф на „Булгаргаз“ – Николай Павлов. Държавният глава публично разкритикува тогава правителството за неговото освобождаване, а Кирил Петков даже бе дал Павлов на прокуратурата (без резултат).

„Горещ“ на фона на протестите на пътищарите е и постът на министър на регионалното развитие и благоустройството. За там се спряга арх. Иван Шишков – който бе зам.-министър в МРРБ в служебните правителства.

Сегашният заместник на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията Димитър Данчев се спряга за новия титуляр на ведомството. Там се завъртяха още имената на Даниела Везиева, която бе титуляр в предишния служебен кабинет на Радев, преди това – заместник на Кирил Петков.

Спряга се и името на София Касидова (бивш заместник-министър на икономиката и заместник-министър на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобургготски). Министерството на Корнелия Нинова е това с най-много спрягани имена за титуляри. Освен тримата гореизброени, фигурира и това на уволнения от нея като шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов, като там взаимната неприязън се пренесе и в съда.

Д-р Славейко Джамбазов е титуляр за Министерство на здравеопазването – консултант по здравни услуги и бизнесмен, свързван с веригата болници „Сърце и мозък“, като в предходния служебен кабинет ексминистрът Стойчо Кацаров бе обвинен от ГЕРБ в лобизъм за тази верига, а сегашната министърка Асена Сербезова предизвика вълнения като отказа да позволи новата болница в София.

За социалното министерство първоначално се спрягаше друг ляв кадър – сегашен зам.-министър (Иван Кръстев), но името му е отпаднало от листата в последния момент. Възможно е обаче ведомството да оглави също зам.-министър – дългогодишният „човек от системата“ – Лазар Лазаров.

Светлан Стоев се очаква да оглави отново Министерството на външните работи. За там се спрягаше и бившият служебен премиер, посланик в различни държави, сега във Великобритания – Марин Райков. Но по информация на Клуб Z Райков е щял да изпадне в конфликт на интереси поради факта, че синът му работи във Външно.

Вероятно изборът на Радев за военен министър ще се спре на негово доверено лице – главният секретар на президента Димитър Стоянов.

Освободеният като зам.-министър на земеделието в служебното правителство Явор Гечев, сега се очаква да оглави ведомството. Гечев е ляв кадър и дългогодишен експерт в областта.

Христо Алексиев отново се очаква да оглави Министерството на транспорта.

В Министерството на околната среда и водите се очаква завръщане на Асен Личев, а в Министерството на туризма – на Стела Балтова.

Пламен Славов, секретар на президента по образованието и културата, поема Министерството на културата.

Зам.-шефът на агенцията за електронно управление Красимир Симонски поема ресорното Министерство на електронното управление.

Социалистката Весела Лечева се спрягаше за министър на спорта, но по информация на Клуб Z, може в последния момент да бъде сменена с друго име.

Опозиционерите

В този проектокабинет впечатление прави, че представителите на левицата до един са опозиционери на управлението на Корнелия Нинова. Зарков изпадна в немилост в партията си като опонент на Нинова по някои политики и поради факта, че се кандидатира за поста ѝ, и че сам успя да спре завръщането на хартиените бюлетини.

Димитър Данчев пък е в конфликт с дясната ръка на Нинова – шефът на кабинета ѝ Калоян Методиев, когото тя постави и като неин представител в междуведомствената комисия по експортен контрол, през която минават оръжейните сделки на страната.

И името на бившия шеф на „Кинтекс“ би трябвало да подразни вицепремиерката в оставка. Александър Михайлов изнася информация за случващото се в МИИ и оспорва мотивите за отстраняването си.

Освобождаването на Явор Гечев от служебното министерство и поставянето на „удобни“ на лидерката хора в земеделското министерство още тогава предизвика брожения сред социалистите.

Сред най-големите противници на Нинова е и Весела Лечева.

Очаква се президентът да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за предсрочните избори, както и да назначи служебния кабинет на 2 август с два отделни указа, които да влязат в сила от 3 август, сряда.

Източник/ци: ОБРАТ: Излезе нов служебен кабинет, пълен с врагове на Корнелия (ИМЕНАТА) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!